Promenera mera och må bättre

Har du soffat till dig under semestern? Nu är det hög tid att komma tillbaks på banan igen. Det är vetenskapligt bevisat att regelbundna promenader förbättrar hälsan, både kroppsligt och psykiskt. Gör det inte till en stor grej, ta på dig ett par sköna skor och ge dig ut. Tänkt inte för mycket, planera inte för mycket. Ge dig ut istället.

De flesta kan promenera. För att få ut bäst effekt av dina rundor behöver du promenera i rask takt och bli lätt andfådd. Tänk på att lite motion alltid är bättre än ingen alls.

Här är 11 intressanta och vetenskapliga bevis för hur promenader förbättrar hälsan:

Promenader motverkar depression:

Vid lindrig och måttlig depression är raska promenader eller någon annan måttlig intensiv träning lika bra som antidepressiva läkemedel. Det tycker jag är väldigt intressant och viktigt att känna till. När en är fysiskt aktiv frisätts ämnen i kroppen som ger stor påverkan på vårt välmående. Promenader ökar halten av bland annat serotonin och endorfiner i kroppen och minskar risken för låggradig inflammation i hjärnan som tros vara en orsak till depression.

Promenader sänker blodtrycket:

Visste du att 30 minuters promenad varje dag kan sänka ett milt till måttligt förhöjt blodtryck lika bra som läkemedel? Kanske värt ett försök? 30 minuters tid varje dag har du om du tänker efter. Bäst är att promenera på morgonen i rask takt så att du blir lätt andfådd men någon annan tid på dygnet är så klart bättre än inte alls.

Promenader minskar risken för cancer:

Är du en person som ibland oroar dig för att du ska få cancer? Då är du inte ensam. Mängder av människor tänker på det flera gånger i månaden. Bra att känna till då är att dagliga, raska promenader minskar risken för flera av de vanligaste cancerformerna, till exempel bröstcancer, prostatacancer och tjocktarmscancer.

Promenader stärker immunförsvaret:

Du kan genom att ta raska promenader i 30-45 minuter fem dagar i veckan öka antalet vita blodkroppar i kroppen och på så sätt stärka immunförsvaret. Smart va? De vita blodkropparna hjälper bland annat till att försvar din kropp mot olika virusinfektioner som till exempel influensa.

Promenader minskar risken för stroke:

30 minuters promenad per dag minska enligt en svensk studie risken att drabbas av en allvarlig stroke. Ännu en vinst med en daglig promenad.

Promenader minskar risken för hjärtinfarkt:

30 minuters promenader eller någon annan måttlig till intensiv fysisk aktivitet kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom med 77%.

Promenader är bra för tarmfloran:

Regelbunden motion, som dagliga promenader i rask takt, är toppen för magen. Produktionen av bland annat smörsyra som gynnar sjukdomsbekämpande tarmbakterier ökar och tarmfloran förbättras.

Promenader stärker skelettet:

Det är viktigt att belasta skelettet för att motverka benskörhet. En äldre kvinna med normal vikt kan behålla en normal bentäthet genom att gå minst 5 000 steg per dag. Käckt ändå.

Promenader lindrar knäsmärta:

När vi ändå pratar skelett kan det också vara bra att känna till att 6 000 steg per dag effektivt minskar ledsmärtor från knäartros. Du kan också förebygga att artrosen i knät förvärras. Om du tycker att det är för mycket att gå alla stegen i ett svep kan du dela upp stegen i 2-3 etapper över dagen.

Promenader minskar risken för diabetes typ 2:

Att promenera i rask takt dagligen så att du blir lätt andfådd sänker och utjämnar blodsockernivån.

Promenader minskar risken för demens:

Enligt en svensk studie kan kvinnor som har god kondition i medelåldern minska sin risk för demens med hela 90%! En bra motionsform är dagliga promenader i måttligt intensiv takt, så att du blir andfådd.

Hoppas att du har blivit pushad i rätt riktning nu. Jag själv är nästan aldrig så glad som när jag kommer in från ett träningspass eller en promenad. Problemen är alltid lite mindre, humöret alltid lite bättre.

Mitt bästa tips om du bor i Sverige är att sluta låta vädret bestämma om du ska ta din dagliga promenad eller inte. Gå ut i alla väder utom åska. Jag kan nästan garantera att du kommer att känna dig frisk och härlig efteråt även om det regnar, blåser, snöar eller töar.

Källa: https://www.land.se/halsa/promenad-halsoeffekter/

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s