Vecka 35

Det finns så många saker jag hade kunnat oroa mig för just nu. Ensamhet, pengar, försörjningsplikt, framtid, föräldraskap, amorteringar, boende, en sköldkörtel, jobb och så vidare. Att känna oro ibland är fullt naturligt. Oro är inte bara dåligt. Det är en naturlig reaktion som kan hjälpa en att förbereda sig för utmaningar eller undvika risker. Genom att identifiera annalkande faror kan en i bästa fall undvika dem. Oron kan också hjälpa en att förbereda sig mentalt inför en uppgift eller en prestation. Det är när oron pågår för mycket och/eller under längre tid och den börjar gå ut över ens vardag som den blir kass. 

Jag är i grunden en människa som inte är så ängslig, som inte oroar sig i onödan. Den senaste tiden har livet testat mig. Jag blev änka, arbetslös och ensamstående förälder från en sekund till en annan. Det kallar jag utmaning.

Jag har känt mer oro än vanligt det senaste och har fått träna på att känna tillit till livet. För att få kontroll på oron har jag precis som vid kognitiv beteendeterapi utsatt mig för den. Jag har konfronterar mina orostankar. Beskrivit dem för mig själv, dragit runt dem aktivt några varv i huvudet, känt vad de gjort med kroppen och sedan låtit dem lätta när de sagt sitt. 

Brottas du med orostankar? En bra teknik är att samla oron till en viss tid och plats på dagen. Sätt dig ner och tillåt oron att komma. Sortera ut vad som är vad. Vilka tankar är problem som faktiskt existerar på riktigt och vilka är bara katastroftankar du tänker på grund av låg självkänsla till exempel. Försök att hitta konstruktiva lösningar på dina problem. 

Vi föds med olika grader av känslighet. Har du dessutom vuxit upp med ängsliga och överbeskyddande föräldrar kan det bidra till att du lättare utvecklar oro. Det finns fin hjälp att få några telefonsamtal bort om din oro är svårhanterlig. Ta den hjälpen om du inte mår bra. Ta hand om dig. 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s