Böcker jag läst det senaste

De vuxnas lögnaktiga liv, Elena Ferrante

”-Två år innan pappa stack sa han till mamma att jag var väldigt ful. Han yttrade den meningen lågt, i den lägenhet mina föräldrar som nygifta hade köpt i Rione Alto, högst upp på Via San Giacomo Dei Capri.

Den som berättar är Giovanna, mitt i brytpunkten mellan barn och tonåring, som efter att ha råkat höra sin fars ord tappar fotfästet. Vem. Håller hon på att bli med sitt förändrade utseende, i vem behöver hon spegla sig för att fina sig själv på nytt? I sin vilsenhet söker hon upp sin faster Vittoria som introducerar henne till det andra Neapel, det simpla och tygellösa, det som det anständiga Neapel där uppe på kullarna fruktar och avskyr. Giovanna försöker hitta sin plats i endera av världarna, men ingen av dem tycks kunna erbjuda henne några svar eller någon fast plats i tillvaron.”

Det här är den första boken som jag läser av Elena Ferrante. Jag läste den i skuggan under två dagar som var stekheta i Spanien. Det jag gillade bäst med boken var hur fint den beskrev de komplexa och ibland smärtsamma banden som finns mellan barn och deras föräldrar. Banden som aldrig går att klippa av helt. Boken andades av staden Neapel och fastän det på ett sätt inte hände så mycket i boken hände samtidigt allt. Som det gör när människor transformeras från barn till tonåringar. 

Du skulle sagt som det var, Ulla-Maria Andersson

”En dag står en liten flicka i en vuxen kvinnas hall. De börjar samtala, och fram växer berättelsen om en barndom kantad av övergrepp och svek. Flickan berättar om mamma som står vid diskbänken med städ­rocken oknäppt och mumlar för sig själv. Hur de rödmålade läpparna rör sig i det bleka ansiktet och hur rädd flickan är för mammas vassa blick. Att pappa inte finns där när hon behöver honom och att storebror Benke bara gör allt värre. Men flickan berättar också om två män. Den ena gör henne illa, den andre finner hon tröst hos när ingen annan står till buds.”

Det här en roman om barndom, utsatthet och sexuella övergrepp. Det är mörkt och smärtsamt. Boken berör även den läkeprocess som ett offer i vuxen ålder kan gå igenom för att läka de sår som hen burit på sedan barnsben. Blev jag berörd? Ja.

En stund är vi vackra på jorden, Ocean Vuong

”Little Dog växer upp med en mamma och mormor so arbetar på nagelsalong. Vietnamkrigets fasor drev dem till det nya landet. Men djupa trauman läker långsamt. I ett brev till modern, som inte är läskunnig, berättar sonen för att försöka förstå sig själv och sin plats i världen. I bakgrunden av hans skildring av kriget, våldet och en familj, den första kärleken och att bli författare, skymtar ett USA söndertrasat av klassklyftor och en skenande opioidkris. Det är mycket som behöver läkas och lagas, men kärleken finns och språket finns.”

I början av boken tänkte jag att den oförtjänt fått så fantastisk kritik men ju längre jag läste desto mer fascinerad blev jag. Ocean Vuong skriver fantastiskt fint om sökandet efter en identitet. Det är gripande, intensivt och vackert. Gillar du välskrivna böcker ska du läsa den här med en gång. 

Jungle, Yossi Ghinsberg

”Four travelers meet in Bolivia and set off into the heart of the Amazon rainforest, but what begins as a dream adventure quickly deteriorates into a dangerous nightmare, and after weeks of wandering in the dense undergrowth, the four backpackers split up into two groups. But when a terrible rafting accident separates him from his partner, Yossi is forced to survive for weeks alone against one of the wildest backdrops on the planet. Stranded without a knife, map, or survival training, he must improvise shelter and forage for wild fruit to survive. As his feet begin to rot during raging storms, as he loses all sense of direction, and as he begins to lose all hope, he wonders whether he will make it out of the jungle alive.”

Det är ju ingen nyhet att jag är en sucker för den här typen av böcker. Äventyr, natur och överlevnad. Spännande värre. Jag hade laddat ner hela säsongen av Young Royals till en hemresa men det slutade med att jag var fast i den här boken i sex timmar. Så fängslande var den.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s