Rosa Candida, Auður Ava Ólafsdóttir

Förra året föll jag pladask för Auður Ava Ólafsdóttir. Nu läser jag ikapp hennes böcker från förr. Rosa Candida kom ut 2015 och är en förtrollande bok om isländske Lobbi vars passion för trädgård och rosor får mig att överväga en trädgård igen i framtiden. Han följer sin dröm om att ge liv åt en nästan bortglömd klosterträdgård i södra Europa och bosätter sig i ett rum på klostret på obestämd framtid.

Kvar på Island finns Lobbis far, hans autistiske bror och en ganska främmande kvinna som Lobbi oplanerat fått ett barn ihop med. När kvinnan plötsligt undrar om Lobbi kan ta hand om barnet under några veckor medan hon skriver färdigt en universitetsuppsats vänds den okomplicerade tillvaron i klostermiljön upp och ner.

”Ärligt talat hade jag börjat tro att det inte fanns någon grund för mina onda aningar. Men livet lyckas alltid överraska en på det viset, när man förväntar sig något gott, händer något ont, när man förväntar sig något ont, händer något gott.”

Rosa Candida är en fin roman om att bli pappa, om kärlek och vänskap och om att följa en originell dröm. Jag har en förkärlek till författare som är skickliga på att skildra känslor och det är Auður Ava Ólafsdóttir.

”Generellt blir saker och ting värre bara upp till en viss nivå, innan de börjar bli bättre igen, säger han när vi har slagit oss ner mitt emot honom vid skrivbordet.”

Jag rekommenderar den här boken starkt, precis som resten av det som Auður Ava Ólafsdóttir har skrivit.

Auður Ava Ólafsdóttir

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s