Nyponmarmelad

Visste du att superbäret nypon är toppen för din rörlighet, stela leder och ömma muskler. Året runt brukar jag blanda i nyponpulver i min dagliga smoothie men på sensommaren försöker jag komma åt att plocka bären direkt från naturen. Jag kan bli tokig när jag ser så mycket nyttigt växa utan att någon tar hand om det. Så himla onödigt. Så himla knäppt att vi kommit dit då det är mer naturligt att åka till affären och köpa varor som transporterats lång väg istället för att ge oss ut i vår egen natur och ta till vara på det som växer. 

Alla nypon går inte att äta. Smaka på de mogna nyponen så märker du om de är ätbara eller inte. Välj de klarröda eller klarorangea sorterna som har högst näringsinnehåll. Det är ett hårt arbete att plocka stora mängder nypon, särskilt om du ska rensa bären efteråt. Men det är väl värt mödan. Det vanligaste är att göra marmelad eller nyponsoppa på bären men det finns mängder av andra spännande recept en googling bort. 

Om jag ska rensa bären brukar jag dela dem på mitten på längden och skrapa ur kärnorna. Det tar tid men det är en meditativ stund. Det är så du får se det. Du kan också lägga hela bäret i en kraftfull mixer och mala ner det till ett pulver. Resultatet blir ett egentillverkat gratis helnyponpulver som annars hade haft ett ganska så högt kilopirs i hälsokostbutiker. Win win. 

Här kommer receptet på en god nyponmarmelad som jag brukar göra.

Du behöver: 

 • 400g nypon
 • 100 g morot eller äpple
 • 1 citron, saft och skal
 • 1/2 vaniljstång
 • 2 dl socker

Så här gör du:

 • Rensa nyponen. 
 • Hacka nyponen i mindre bitar.
 • Riv morot eller äpple.
 • Dela och skrapa ur vaniljstången.
 • Pressa ur saften ur citronen och riv skalet. 
 • Blanda alla ingredienser utom sockret i en kastrull och låt koka upp.
 • Tillsätt eventuellt lite vatten om det fastnar i botten.
 • Koka i 10 minuter.
 • Tillsätt sockret och låt koka i 2 minuter till. 
 • Häll på väl rengjorda burkar. 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s