4 böcker jag läst i sommar

Samlade verk, Lydia Sandgren:

”I Göteborg förbereds en stor retrospektiv över konstnären Gustav Beckers verk från 1980-talet och framåt. Vart psykologstudenten Rakel än vänder sig möter hon sin gåtfullt försvunna mammas ansikte på utställningsaffischen som är tapetserad över stan. I samma veva slungas Rakels pappa, förläggaren Martin Berg, in i en omtumlande livskris. Samlade verk är en roman om djup kärlek, mångårig vänskap och konst i spänningsfältet mellan fiktion och sanning. Dessutom är det en storslagen Göteborgsskildring med moderniteten och klassresan som fond.”

Jag läste den här tungviktaren på sjuhundra sidor i pocketupplaga under den sista juniveckan och det var en läsupplevelse i en klass för sig. Att hålla mig intresserad och fastnaglad under så lång tid som det tog att läsa hela boken är en bragd. Lydia Sandgren jonglerar med orden och bygger mängder av fantastiska meningar. Språket imponerar på mig lika mycket som författarens intelligens och hennes fulländade konst att berätta. 

”Tänk, tänk Rakel Berg. Inte för mycket men inte heller för lite. Att bara tänka förpassade en människa till hennes eget huvud, men att bara känna fick samma resultat. Man blev innesluten i sig själv och sin lilla upplevelsevärld. Man kunde ju känna i princip vad som helst, och det var inte säkert att det hade bäring i verkligheten.”

Dagarna, dagarna, dagarna, Tone Schunnesson:

”Bibbs ska precis fylla trettionio år. Samtidigt finns det andra som fyller tjugosex eller nitton. Trots att Bibbs saknar talang har hon varit känd ett tag, men det enkla livet håller på att glida henne ur händerna. Och hela tiden kommer det oväntade utgifter. Som hyran. Den fasta punkten har varit Baby, och Bibbs kan inte att förlåta sig själv för att hon missade att han ville göra slut. När han lämnar Bibbs ställs hon dessutom inför ett ultimatum: om hon vill ha kvar lägenheten måste hon betala 100 000 kronor, inom en vecka. Det är pengar hon inte har. För tio år sedan hade hon kunnat skaffa fram dem lätt. Nu tvingas Bibbs fatta extrema beslut där lögnerna till sist blir det enda med uns av sanning.”

Jag hade stått i kö på den här boken på biblioteket i sex månader innan det blev min tur. Förväntningarna var ganska högt ställda. Jag tyckte att Tripprapporter var något utöver det vanliga och tänkte när jag läste den att om jag får skrivkramp i något projekt kan jag alltid ta fram den boken och inspireras av Tone Schunnessons skrivsätt. 

Tyvärr tyckte jag att Dagarna, dagarna, dagarna var ganska blek. Om jag hade varit tjugo kanske jag skulle blivit medsvept i berättelsen men nu lämnade mig boken oberörd. Det var lite som att se en halvkass film. Bäst av allt var sista raden: ”Solen lyste som en fucking fittapelsin på himlen.” 

Afganska sönerna, Elin Persson:

”Rebecka är ny på jobbet på HVB-hemmet, hon har gått introkursen och hon följer alla regler som står i pärmen. Hon får rådet att lämna jobbet på jobbet, att inte låta sig bli berörd. Men ibland när det blir för mycket flyr hon ner till källargången vid grovsoprummet och sitter där en stund och petar på den skrovliga betongväggen tills det bildas en liten hög med grått smul på golvet. Varje dag möter hon Ahmed som dansar snabbt med höfterna, Hamid som har Migrationsverkets brev på nattduksbordet och Zaher, den nyaste på boendet som rör sig tyst längs korridorerna i sina glittriga sandaler. De är Afghanistans söner, och Rebecka på asylboendet är deras anhörig.”

En bra ungdomsbok som borde läsas i alla små trångsynta hålor runt om i Sverige för att öka förståelsen om vad det innebär att vara barn och fly och ensam försöka skapa sig ett nytt liv i ett nytt land. Boken ger ansikten på några av de siffror statistiken visar och alla de anonyma människor som klumpas ihop i media och hamnar bakom orden flyktingar och asylsökande. Ge i present till era barn och släktingar, de som bär framtiden i sina unga händer, de som bär hoppet om en bättre värld. 

”Det är svårt att säga om jag blir mer eller mindre människa av att vara här.”

Där kräftorna sjunger, Delia Owens:

”En oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.”

Jag är alltid lite skeptiskt inställd till toppsäljande böcker men den här hyllade romanen av Delia Owens är fenomenal. Boken hade min uppmärksamhet och fulla fascination från början till slut och de stunder jag la den ifrån mig där emellan fanns den fortfarande i mig. Naturen tränger sig in som den bör, karaktärerna är vackert porträtterade och berättandet fängslar en. Jag åkte ut till en ödslig strand och plockade stenar, snäckor och blommor när jag hade läst färdigt. Jag blev inspirerad att göra ett nytt herbarium och fast besluten att ta in naturen i min lägenhet. Låta gränserna suddas ut. Det är vad den här boken gör med en.

”Nästa morgon satte sig Kya på sin utkikspost på verandan igen, de mörka ögonen stirrade längs stigen som om de var tunnlar som väntade på ett tåg. Våtmarken runt omkring låg höljd i dimma, en mjuk bomull vilade ovanpå leran. Kya satt och trummade med sina bara fötter, vispade med grässtrån i luften runt myrlejonsländorna. Men en sexåring kan inte sitta stilla särskilt länge, och snart tassade hon ut på stranden där det var ebb – det kippade mellan tårna. Hon satte sig på huk intill det klara vattnet och tittade på kvider som pilade mellan solfläckar och skugga.”

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s