Iskaffe

Varje gång sommaren hettar brukar jag komma in en ny rutin och byta ut en av dagens två eller tre koppar kaffe mot en iskaffe. Jag tycker om den vanan. Jag tycker om iskaffe. Det finns säkert jättemånga sofistikerade recept i omlopp men jag håller det enkelt, som jag brukar göra.

Du behöver:

  • 1 1/2 dl kaffe, starkt
  • 2 dl mjölk
  • isbitar, gärna av kaffe
  • Eventuellt 2 tsk vaniljsocker (jag brukar hoppa över det men om du tycker om att söta kaffet så gör det)

Så här gör du:

  • Brygg lite starkare kaffe än vanligt.
  • Häll upp kaffet i en mugg och rör eventuellt ut vaniljsockret i det.
  • Låt kaffet svalna. Jag vet att somliga ställer koppen i kylen men jag gillar inte det eftersom varm mat i en kyl riskerar att höja kylens temperatur och förstöra mat. Jag gillar inte heller att vänta, så jag brukar lägga i extra is för att kyla kaffet, se punkterna nedan.
  • När kaffet är kallt lägger du i isbitar och fyller upp med mjölk.
  • Tips: Frys gärna in kaffe som iskuber så späs kaffet inte ut när isbitarna smälter och du slipper vänta på avkylningen.
  • Servera direkt och sätt dig gärna utomhus.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s