Jag är introvert

Ibland händer det att jag hör extroverta människor prata om introversion som något negativt. Som dåliga sidor hos andra människor som helst ska bli bättre men absolut inte sämre, sidorna alltså. Jag blir alltid ledsen och arg när jag hör det här. Jag vet inget bättre än att vara en introvert person och jag har mått så himla bra sedan jag anammade min introversion.

Begreppen extraversion och introversion lanserades av Carl Jung och är grundläggande egenskaper för personlighet inom psykologi. Enligt Jung är alla psykologiska sidor — tänkandet, kännandet, förnimmelsen och intuitionen — indragna i den psykiska energins flöde som antingen rör sig inåt mot det inre tanke-, känslo- och fantasilivet (introversion) eller utåt mot omvärlden med dess ting, situationer och människor (extraversion).

Introverta personer styrs mer av sina egna uppfattningar i sitt tänkande än av yttre händelser, argument och situationer. Bakom en till synes likgiltig fasad finns ofta ett rikt och nyanserat känsloliv. En introvert person har inget behov av att basunera ut allt de känner till omvärlden. Introverta upplever ofta sociala sammanhang som utmattande och får energi av ensamma, ofta kreativa sysselsättningar. Det är inget fel med att inte tanka sin energi i sammankomster med andra människor. Det är inte fel eller dåligt att känna sig trött efter att ha umgåtts med människor. Det är inget fel att trivas i sitt eget sällskap.

Det är en styrka att kunna vara själv i flera dagar och att vilja arbeta ostört och koncentrerat för att få bästa möjliga resultat. Känslan av att vara djupt försjunken i det en för stunden håller på med är, tycker jag, en av de bästa känslorna. Att uppslukas och gå in i något så mycket att tid och rum försvinner. Det är då jag mår som bäst. Då är det ganska lätt att fatta att en introvert person ogillar, blir stressad och irriterad av att behöva göra ständiga avbrott i sitt arbete. En introvert person har god uthållighet och koncentrationsförmåga. Men hen gillar inte att bli störd i sitt arbete.

Jag har sällan lidit av att jag är en person som väljer få men djupa vänskapsrelationer precis som många andra introverta personer gör. Inte sällan kan jag fascineras av andra människor som har hur många vänner som helst. Det verkar jättejobbigt tycker jag och är inte alls något jag eftersträvar. Jag ogillar kallprat och undviker mingel men det är inget jag lider av att göra. Jag gillar det bara inte. Därför väljer jag bort det så ofta det går.

Genom åren har jag ofta fått höra att jag är tyst, fåordig och lugn. Det tog ett tag för mig att bli bekväm med det eftersom jag alltid fick höra det som att det var en negativ sak. Efter ett tag kom jag på att jag själv gillar tysta och lugna människor väldigt mycket. Jag kom på att jag gillar de egenskaperna jag själv har. Då bestämde jag mig för att sluta dricka alkohol för att bli mer utåtriktad och sluta vara någon jag inte är. Introverta människor tenderar att gilla att skriva mer än att tala. Så jag blev ännu tystare men började skriva mer.

Jag är inte introvert till ett hundra procent. Det är nog ingen. Jag är till exempel inte särskilt noga med att veta i förväg hur det ska bli innan jag kastar mig ut. Det är en omöjlighet tycker jag. Introverta brukar gilla att analysera först och handla sedan men jag gör oftast tvärtom. Jag handlar och analyserar efteråt hur det gått. Tvära kast och plötsligt omgjorda planer brukar också vara problematiska för en introvert men jag har lätt för att anpassa mig till nya situationer och störs inte direkt av om livet inte följer sina givna rutiner. Jag tycker typ aldrig att det gör det ändå.

Hoppas att någon där ute tyckte att det var intressant att läsa om mig som introvert. Jag är väldigt trött på att en introvert människa ska tvingas stå upp för sin introversion på ett helt annat sätt än en extrovert människa behöver. Jag tycker att det räcker med det nu. Det en extrovert människa kan lära sig av det här inlägget är att en introvert person innerst inne oftast inte önskar att vara utåtriktad, vad än normen och samhället tycker. Innerst inne vill en introvert person bara bli accepterad för den personen hen är. Livet är inte en tävling mellan introverta och extroverta. Jag tycker att en ökad ömsesidig respekt för de här grundläggande egenskaperna för personlighet vore det bästa.

Visste du att cirka trettio procent av jordens befolkning är introverta? Tyvärr har många introverta lärt sig ett extrovert beteende eftersom det har ansetts som ett ideal i västvärlden. Det får mig att bli ledsen. Det kommer så många bra saker med introversion. Alla måste få vara den de egentligen är. Våga vara du.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s