Berättelse om ett äktenskap, Geir Gulliksen

Geir Gulliksen har skrivit en väldigt fin bok ett äktenskap, om när kärleken tagit slut och om spåren som den lämnar kvar. Ett inte helt unikt ämne att skriva om, men den här boken är så mycket bättre än de flest andra relationsromaner jag läst.

Han, berättarjaget, försöker se sig själv och förhållandet genom henne, så som han tänker sig att hon kan ha upplevt det. Han ville vara en modern gift man som inte begränsar sin hustru bara för att hon är kvinna. ”Du får göra vad du vill, bara du mår bra.” Men är det verkligen det som är villkorslös kärlek?

”Men handlar inte kärleken mellan två vuxna människor också om att vara rädd för att leva ensam, och om att komma bort från sitt eget sällskap, nästan till varje pris? Skaffa sig någon att komma hem till, någon att vänta på, någon att ta hänsyn till, någon att vara lyhörd för, någon att bli milt rättad av? Att se in i ansiktet på någon som kanske vet vem du är, eller vem du inte är? Någon som kan säga var tyst nu, kom och lägg dig här hos mig.”

Det är inte den bästa boken jag har läst, relationsromaner är inte min favoritgenre, men jag rekommenderar den verkligen ändå. Den lämnade mig med funderingar på hur jag förhåller mig till äktenskap och vände upp och ner på en del förutfattade föreställningar som jag märkte att jag hade. Det var också uppfriskande att läsa om en sårbar, jämlik man.

Jag tyckte också att det var intressant att läsa om hur de två huvudrollsinnehavarna tycker att de har ett mer perfekt förhållande än alla andra. Jag tror att så himla många tänker så om sitt eget förhållande. Fast de flesta förhållanden är ungefär samma, med toppar och dalar.

”Men ville vi ha allt hos varandra? Var inte kärleken mellan oss egentligen väldigt konventionell? Var den inte ett beslut att likna andra, så som alla de andra omkring brukade leva, etablera sig med livskamrat och barn och i bästa fall garage? Skaffa sig tillgång till omsorg på fast basis, sällskap om kvällen, sex på natten och lite bättre ekonomi?”

”Vårt äktenskap liknade inte något annat äktenskap, hade hon tänkt, men nu förstår hon inte vad hon menade med det.”

Geir Gulliksen

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s