Tips på bra Picknickmat

På sommaren brukar jag äta utomhus på klipphällar, sandstränder och gräsmattor eller i skog flera gånger i veckan om vädret tillåter. Ett mycket bra inköp som jag gjorde för cirka tio år sedan är en mattermos som har blivit väl använd. Här är en som har fått bra recensioner:

Om du hellre vill ha en termos för en person så ska den här vara bra har jag hört:

Men nu till det roliga, maten. Här är tips på bra picknickmat när du tröttnat på ostmackor.

 • Sallad och grönsaker med mathavre och Greek White från Violife

Pastasallad i all ära men det är roligare och nyttigare att göra sallad på mathavre. Jag brukar köpa den här mathavren från Frebaco, en ekologisk fullkornsprodukt. Havre är vårt mest näringsrika sädesslag och det innehåller bland annat omättat fett och lösliga kostfiber. Jag tycker att det mättar bra och salladen blir matig om en blandar i kuber av Greek White.

 • Linssoppa

Gör en enkel linssoppa på röda linser, lök, potatis, morot, buljong, salt och peppar. Tar cirka en kvart om en är effektiv. Häll på mattermos och ta med kåsor och skedar. Mättande och gott i naturen.

 • Quinoasallad med varma falafel

Jag brukar använda röd eller svart ekologisk quinoa och göra en sallad på det som finns i kylen och ibland även frysen. Köp falafel i frysdisken, stek dem och lägg dem i en mattermos så håller de sig varma. Toppenlunch till alla.

 • Baguette fylld med vegansk skagenröra

Köp en färdig baguette eller baka själv. Gör vegansk skagenröra och fyll baguetten med den. Röran håller sig cirka fem dagar i kylen så vill du göra den i förväg går det utmärkt. Recept hittar du här: https://almavega.com/2019/06/14/vegansk-skagenrora-min-basta-rora/

 • Tunnbrödsrulle med vegansk sknka, avokad och grönsallad

Köp färdiga tunnbrödsrullar om du inte är sugen på att baka egna. Lägg på rökt, vegansk sknka från Qourn, skivad avokado och hackad grönsallad. En hit på picknicken! Jag slänger på lite rödlök också för att få lite schvung på det hela.

 • Korv med bröd

Stek sojakorvar och lägg dem i en mattermos. Ta med bröd, ketchup, senap och rostad lök. Snabblagat och alltid gott.

 • Piroger

Är du på riktigt bra humör kan du laga de här supergoda pirogerna dagen innan du ska iväg. Perfekt picknick-mat. Ät dem kalla eller värm dem och linda in dem i folie så håller de värmen ett tag. Ta med en påse med babyspenat, färdigsköljd och ekologisk, och några uppskurna tomater så är lunchen i hamn. Recept hittar du här: https://almavega.com/2020/10/07/veganska-piroger-med-farsfyllning/

 • Pasta och Gourmetbullar

Den här rätten går snabbt att laga innan avresa, ungefär lika snabbt som det går att breda mackor och hålla på. Koka pasta eller makaroner och stek gourmetbullarna. Blanda allt och lägg det i en mattermos och ta med en flaska ketchup till den som gillar tomatsås.

 • Chili sin carne med bröd

Laga ett storkok chili sin carne till middag och servera med ris. Dagen efter värmer du resterna av chili con carnen och lägger i en mattermos. Skiva upp ett gott bröd, ta med och ät till.

 • Pastasallad med Filet Pieces

Pastasallad behöver inte vara tråkigt. Jag brukar steka upp Filet Pieces från Hälsans kök, hacka grönsaker och addera rikligt med cashewnötter så brukar salladen bli riktigt trevlig.

 • Mackor med skivad potatis

Det här är en riktig klassiker från när jag var liten. Kall, kokt potatis skivad på en macka med sallad, majonäs och rödlök. Gör en sallad på grönkål, tomat, jordnötter och olivolja och ha vid sidan om, om du får feeling.

Hoppas att ni fick lite inspiration och att ni äter utomhus i sommar.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s