Samtycket, Vanessa Springora

För över en månad sedan, då min hjärna fortfarande var pigg och inte så extremt trött, läste jag ut Samtycket av Vanessa Springora. För er som inte vet handlar boken om relationen mellan 14-åriga Vanessa och den då 50-årige författaren Gabriel Matzneff. Boken är en knivskarp uppgörelse med mannen som skadade henne, men också med den omgivning som såg och lät det ske trots att Gabriel Matzneff redan då, på 80-talet, hade ett rykte om sig att föredra sex med unga, ”de under sexton” som han har deklarerat i en känd pamflett.

Det här är inte direkt första gången som jag läser/hör/upplever vuxna människor som blundar för sanningen. Jag blir så jävla arg på alla fega människor som väljer att hålla tyst istället för att ställa till med en scen. Jag blir så jävla arg, för det handlar inte om dem själva, det handlar om barnet. Alltid om barnet.

Vanessa Springora har bearbetat övergreppen i flera decennier, men det var när Matzneff belönades med ännu ett litterärt pris 2013 som hon kände att hennes version behövde berättas.

-Jag levde med en dubbel bestraffning – dels själva relationen, dels att den publicerats i tusentals böcker. Plötsligt insåg jag att jag kunde fånga jägaren i hans egen fälla: jag skulle också skriva en bok.

– Jag blev förälskad i honom, och mitt eget samtycke gjorde att jag kände mig skyldig i åratal, jag kunde inte anmäla honom eller betrakta mig som offer. 

– Jag vill visa att man inte kan åberopa en omyndigs samtycke. Skillnaden är för stor mellan en vuxen människas psyke och en sexuellt omyndig tonårings. /Vanessa Springora (https://www.svt.se/kultur/vanessa-springoras-bok-samtycket-skakar-frankrike)

Jag tycker att den här boken är himla viktig och bra. Den ger röst åt de unga som luras in i relationer de inte förstår. Det här är en skoningslös bok skriven som en slags hämnd. Offret återvänder och naglar fast förövaren på samma sätt som han har försökt nagla fast henne, genom att skriva om henne.

Gabriel Matzneffs förlag har nu avslutat allt samarbete och polisen har startat en omfattande brottsutredning. Både i ”Samtycket” och i hans egna böcker framkommer hur han under åratal förfört, köpt och haft sex med franska skolflickor och filippinska pojkar mellan 8 och 16 år. Det är helt sjukt att varken polisen eller socialen på alla de här åren har reagerat när en känd författare skriver självbiografiskt om ”jakten på orörda stjärtar” och ”barnkroppen som särskild krydda”. Jag spyr.

Ganska otäckt också att ett 80-tal så kallade intellektuella, bl a Sartre och Beauvoir, år 1977 skrev under ett upprop för avkriminalisering av barns sexuella relationer med vuxna. Jag tänker att om en skriver under ett sådant upprop/tänker de tankarna då har en fattat extremt lite av vad ett barn är och hur barn fungerar. Då är en nog inte särskilt intellektuell ändå.

Copyright/fotograf: V.Springora©JFPAGA

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s