7 bra saker du kan titta på i helgen och 1 som du kan hoppa över.

#RemotePeaks:

Bilden är lånad från https://rockfotoemma.elle.se

Kolla på Emma Svenssons och Anton Leveins film #RemotePeaks på Wilderness TV. Klicka här https://wildernesstv.se/programs/remotepeaks och följ med på deras äventyr där de besteg alla Sveriges 2000 meters toppar i somras.

Jungle:

Den här filmen blev lite av en käftsmäll för mig. Jungle är baserad på en sann historia om den israeliske äventyraren Yossi Ghinsberg. Hans kompisgäng ansluter sig till en guide som tar dem på en vandringstur i den Bolivianska djungeln för att hitta en indiansk by. Ganska snart upptäcker kompisarna att djungeln är en rätt tuff miljö att vistas i.

Finns att hyra på exempelvis https://www.sfanytime.com/sv/movie/jungle

Adú:

Det här samhällsdramat cirkulerar kring tre historier på tre olika platser på den afrikanska kontinenten. Fångvaktaren Mateo vaktar vid den spanska gränsen och i Senegal jagar Gonzalo tjuvskyttar från att döda elefanter i naturreservatet. Alika och hennes bror Adú befinner sig på fel plats vid fel tidpunkt och tvingas fly från hembyn Mbouma. Vacker film som samtidigt skildrar den brutala realismen på den afrikanska spelplanen.

Finns på Netflix.

Free Solo:

Jag såg den här amerikanska dokumentärfilmen för ett tag sedan. Den var milt uttryckt hisnande. Filmen handlar om klättraren Alex Honnolds strävan efter att utföra en friklättring ensam på den 910 meter höga vertikala klippformationen El Capitan i Yosemite National Park i Kalifornien. En frisoloklättring! Alltså utan rep och säkerhetsutrustning.

De flesta erfarna klättrarna i världen anser att en friklättring på den svåraste leden ”Freerider” på El Capitan är helt vansinnig, men det är Alex Honnolds stora dröm. En livsfarlig dröm kan tyckas för den som gillar att leva. Se den här dokumentären om du inte redan har gjort det. Den kommer garanterat lämna dig med en del funderingar.

Finns här https://viaplay.se/film/free-solo-2018 till exempel. Eller här: https://www.sfanytime.com/sv/movie/free-solo

Malony:

Ett fransk drama från 2015 som handlar om den unge Malony som redan som sexåring placeras på en institution och sedan gör en spikrak karriär som ungdomsbrottsling. Men Malony har tur, för både domaren Florence och fältassistenen Yann vägrar att släppa taget om honom och fortsätter envist att tro att han så småningom kommer att finna sin plats i livet. Smärtsam och fin film.

Finns på svtplay: https://www.svtplay.se/video/29996402/malony

5 miljoner steg:

Viktor Jinnevång har bestämt sig – han ska ta sig från Norrköping till Fisterra i Spanien. Till fots. Problemet är att Viktor har bristande kunskaper om Europas geografi men tänker att det löser sig vartefter han går. Ingenting är väl omöjligt? Under vandringen ser Viktor tillbaka på ett liv som är kantat av missbruk och motgångar. Vi får följa Viktor, ensam med sin kamera, längs fem miljoner steg mot frihet.

Finns på svtplay: https://www.svtplay.se/video/30048042/5-miljoner-steg?start=auto

Resan till Utopia:

Familjen Fangel-Mo bor på en idyllisk släktgård i de norska fjällen – enda problemet är att föräldrarna måste flygpendla till jobbet. De lider av ett gnagande klimatsamvete och ett allt större behov av att göra något för att rädda planeten och sina barns framtid. Efter många överväganden beslutar de sig för att flytta till Permatopia, ett självförsörjande, ekologiskt landsbygdskooperativ i Danmark. Men det visar sig vara betydligt lättare att ha rätta åsikter än att leva upp till dem. En hjärtlig, rå och ärlig film om en helt vanlig familj i klimatkrisens skugga.

Finns på svtplay: https://www.svtplay.se/video/29868070/resan-till-utopia

Glad helg! Och förresten, en film du kan hoppa över är Spring Uje Spring. Den var riktigt dålig.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s