Smaksätt salt

Att smaksätta produkter är ett billigt, enkelt och kul sätt att få in nya smaker i sin matlagning. Dessutom är det fint att titta på.

Jag brukar köpa det här oraffinerat havssaltet från Urtekram. Saltet samlas in manuellt från så kallade saltpannor eller lerfördjupningar vid Atlantkusten i Spanien. Här respekteras de gamla traditionerna fortfarande och därför raffineras eller tvättas havssaltet inte, utan bevaras helt naturligt. Saltet är fyllt med det naturliga innehållet av spårämnen från havsvattnet som ger saltet dess speciella karaktär och smak.

Det går att smaksätta saltet med lite allt möjligt. Jag brukar exempelvis använda ramslök, chili, sesam, citron, lime, svart kardemumma, rosmarin, salvia, alger, ringblomma, lakrits, blåklint eller torkade tomater men det finns mängder med andra alternativ.

Du behöver:

 • Grovkornigt ekologiskt hushållssalt
 • En mortel, matberedare eller elektrisk kaffekvarn
 • Smaksättning efter önskemål (något som kan malas i små bitar)

Det är enkelt att mortla men om du vill ha finmalda kryddor är det bättre att använda en matberedare eller en elektrisk kaffekvarn. De flesta ört- och bladkryddor passar att smaksätta salt med och det går även utmärkt att använda rivet, torkat skal från en citron eller lime. Om du vill göra en blandning av fler smaker så tänk på att vissa örter är väldigt dominanta och tar över smaken, som till exempel rosmarin, dragon och salvia.

Så här gör du:

 • Mortla/mixa havssaltet med kryddorna.
 • Häll ut blandningen på ett bakplåtspapper 
 • Låt torka 5-6 timmar eller över natten
 • Häll och förvara på en burk

Om du använder en smaksättare som inte är helt torr så kan du torka saltet i en långpanna i 35-40 grader tills det smular sig fint. Du kan också lägga i några riskorn i saltet eftersom de suger upp vätska.

Förvara gärna saltet mörkt och svalt. Glöm inte av att det är salt, alltså inte en krydda du kan vräka på för mycket av.

Här är några blandningar du kan testa:

Salt med örtkryddor:

 • 1 dl flingsalt
 • 1/2 dl torkade örtkryddor
 • 1 msk sesamfrön
 • 1 tsk rivet, torkat limeskal

Chili & lime-Salt:

 • 100 g havssalt
 • 1/2 chili 
 • Rivet skal av 1 lime

Citronsalt:

 • 100 g havssalt
 • Rivet skal av 2 citroner

Salt med rosmarin:

 • 100 g havssalt
 • Rivet skal av 1 citron
 • 2 kvistar rosmarin

Ps. Känner du någon som just har flyttat? Då kan du ge en burk med ditt smaksatta salt och ett nybakt bröd i inflyttningspresent. Det är en flera hundra år gammal tradition och en symbolisk gåva eftersom just de här livsmedlen är viktiga basvaror samt att saltet ska ha magiska egenskaper som sägs skydda mot onda makter och olycka. Blinkblink.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s