Vecka 9

Svenskar ligger i topp på listan i hela världen när det gäller konsumtion av smågodis. Det är ingen hemlighet att jag har dragit min beskärda del till den statistiken. Det dåliga här är att cancer livnär sig på socker och flera forskningar har visat att för höga blodsockernivåer ökar risken att dö i cancer. Det vill jag inte.

Det finns människor som är ovanligt känsliga för vad de stoppar i sig. De reagerar mer än andra på mediciner, droger och viss sorts föda, särskilt socker och andra snabba kolhydrater. De här personerna har en medfödd annorlunda hjärnkemi som gör att deras kroppar reagerar med en stark frisättning av signalsubstanser. Den som är känslig för socker och blir beroende av det kan inte skilja på hunger och sug. Socker, speciellt i kombination med fett som exempelvis i choklad och kakor, är väldigt beroendeframkallande. Intaget ger inte bara mättnad, det ger även ett fysiskt och psykiskt välbefinnande. Och den känslan vill vi åt igen och igen. Det har ingenting med dålig karaktär att göra. Sötsuget handlar om hjärnans kemi.

Kombinationen socker-fett ger ett enormt sötsug och socker fungerar som en drog för belöningssystemet i hjärnan. Men det är inte kört för alla som är sockerberoende. En person med den här sortens hjärnkemi kan lära sig att själv stabilisera nivåerna av blodsocker och signalsubstanser i kroppen. Basen är vanlig mat, men rätt sorts mat. Sedan jag uteslöt vitt bröd, vit pasta, vitt ris och i stor utsträckning socker och vetemjöl ur min kost har mitt sötsug sjunkit radikalt. Jag jagar inte socker och snabba kolhydrater längre. Jag vågar nästan påstå att jag har fått kontroll på intaget. 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s