Mördarens mamma, Ida Linde

Sträckläste den här romanen under en slapp söndag. Boken handlar om en mamma som lever ett enkelt och ensamt men lyckligt liv tillsammans med sin son. Moderskärleken verkar uppsluka det mesta annat och hennes liv kretsar kring sonen, hennes arbete och ensamma kvällar hemma. När sonen börjar drömma allt våldsammare drömmar tror hon att drömmarna har sitt ursprung i henne själv. Mellan raderna är det tydligt att något är galet men det är svårt att avgöra vad.

En dag knackar polisen på dörren och mammans liv och tillvaro förändras för alltid. Boken är skriven med mammans röst och det är fängslande att läsa om vad som kan hända i en mamma som får det fasansfulla beskedet att hennes son är en mördare. Men en mamma älskar sin son och hon fortsätter att älska honom. Hon åker regelbundet till anstalten där sonen sitter inne men hon känner hur den fysiska distansen skapar allt större avstånd och med en känsla av distans kommer ifrågasättandet. Känner vi någonsin någon?

På anstalten träffar mamman en annan mördares mamma. Saker som de båda kvinnorna försökt att begrava djupt inom sig för att överleva börjar skoningslöst stiga mot ytan. Jag tycker att det är en bra bok om nedtryckta känslor, lögner och begär. Det är intressant att läsa en psykologisk skildring av ett undantagstillstånd. Boken lämnar mig med många tankar, som en bra bok ska göra.

” På bussen tittade folk på de nakna fötterna, det trasiga ansiktet och jag lät dem titta. Här är min olycka, tänkte jag, sug i er den. Vill ni använda min smärta för att tänka över era egna liv så gör det. Sörpla i er fantasier om vad som hänt mig för att kunna jämföra och försäkra er om att ni aldrig skulle kunna hamna där jag hamnat. Men tro mig. Alla kan när som helst förlora allt. Den här smärtan är lika mycket er som min, den är varken helig eller hemlig. Rämnandet är lika trivialt som att köpa hem godis till sina ungar en lördag kväll.”

Ida Linde

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s