10 enkla tips till att minska ditt avfall

Hej, hoppas ni mår bra nu 2021. Nytt år, nya möjligheter. Tänk om vi alla kunde göra en kraftansträngning tillsammans med start nu. Att minska avfallet ger många positiva effekter, både för dig, din plånbok och inte minst för klimatet och miljön. Allt avfall har en gång varit nya produkter och för att producera dem krävdes råvaror, energi och kemikalier. Produkters största miljöbelastning är i de flesta fall i tillverkningsprocessen. Det är nu du kommer in i bilden. Ju mindre som du slänger desto mindre behov av nya produkter har du. Det leder till mindre efterfrågan på produkter som tillverkats och belastat miljön och i slutändan mindre påverkan på klimat och miljö. Inte så svårt att förstå ändå. För även om materialet i avfallet kan återvinnas är det mycket bättre för klimatet och miljön att undvika att avfallet överhuvudtaget uppstår. Sluta köp för mycket.

Här är tio enkla tips på hur du kan minska ditt avfall och dra ditt strå till stacken.

1. Minska matsvinnet. Spara överbliven mat och släng mindre. Bli en jäkel på att laga mat på rester. Överbliven pasta blir stuvad pasta nästa dag, överbliven färssås blir en färspaj, överblivna salladstillbehör från middagen blir en god sallad i lunchlådan osv. 

2. Köp begagnade kläder. Orka ta dig ut på second hand runda på helgen och ha tålamod. Bland bråten finns guldkorn. Sitter du hellre hemma och shoppar finns det mängder av sidor som säljer begagnade kläder och skor. Det är bara en googling bort.

3. Tacka nej till reklam. Sätt upp en ”Reklam nej tack!-skylt” på brevlådan. Det finns så många andra sätt för företag att göra reklam på idag som inte skövlar skog och skapar mängder av pappersavfall.

Den globala papperskonsumtionen har nästan femdubblats de senaste femtio åren. Sverige ligger på elfte plats bland världens länder. Vi använder mer än 200 kg per capita och år. Den genomsnittlige världsmedborgaren gör bara av med drygt 50 kg per capita och år. Källa: https://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/alla-tjanar-pa-en-pappersavgift

4. Låna på biblioteket/läs e-böcker. Skona skogen och låna böcker eller läs e-böcker. Du behöver inte äga för att läsa. Så får vi hoppas att biblioteksersättningen till författare höjs så att människor fortfarande kan skriva som ett yrke.

5. Använd flergångspåsar. Ta med egna påsar när du handlar, även när du handlar frukt och grönsaker i lösvikt. Använd påsarna tills de är rejält slitna.

6. Använd flergångslåda till hämtmaten. Be att personalen stoppar din hämtmat i en låda som du har med dig och att de häller din ”to go-kaffe” på din egen mugg. Det är så sjukt onödigt att stoppa mat i förpackningar en enda gång och sedan slänga dem.

7. Köp begagnade leksaker. Köp, byt, sälj, skänk. Det finns leksaker i omlopp som räcker för lång tid framöver. Använd det som redan finns. Kolla säljsajter, auktionssajter, second-hand-butiker eller byt med vänner.

8. Förläng livet på din dator. Genom att hålla rent och torrt, hantera datorn varsamt och skydda en bärbar dator med ett fodral kan du förlänga livet på din dator och minska det farliga elektronik-avfallet. Det finns en gammal myt om att IT-utrustning skulle slitas av påslagning och avstängning. Det stämmer inte. Tvärtom sliter det på datorn och förkortar livslängden om den står på i onödan. Dessutom förbrukas onödig energi. Använd strömsparläge och viloläge, stäng av datorn när du inte använder den och ladda batteriet ofta, det tål bara ett visst antal urladdningar. Rensa regelbundet bort filer, mappar och appar som du inte behöver. De drar onödig ström och gör att datorn arbetar långsammare.

9. Förläng livet på din telefon. Minska det farliga ekektronikavfallet genom att förlänga livet på din telefon. Du behöver inte en ny bara för att det har kommit en ny på marknaden. Det är galet. Skydda din mobiltelefon med ett bra skal med gummikant som går upp över skärmen och ha skyddsfilm över skärmen. Låt inte din mobil ligga i kyla eller i värme. Rensa bort mappar och appar som du inte behöver då de drar onödig ström och gör mobilen långsammare.

10. Välj bort engångsprylar hemma. Det finns många smarta val att göra i hemmet. Här kommer några:

  • Välj diskbara bak- och pajformar.
  • Välj koppfria värmeljus eller värmeljus med flergångskopp. Det finns Svanenmärkta värmeljus med glaskoppar som du kan återanvända. När ljuset brunnit ut sätter en bara  i en ljusrefill i  ljuskoppen. Välj bort värmeljus med aluminiumhållare eftersom aluminium är väldigt energikrävande att framställa. 
  • Använd slaskskrapa istället för hushållspapper.
  • Använd tändstickor eller påfyllbara tändare istället för engångständare. 
  • Använd isfack istället för ispåsar.
  • Välj kaffefilter som kan användas flera gånger. 
  • Byt ut engångsservetter mot tygservetter. 
  • Byt ut fryspåsar mot diskbara lådor, helst i glas. 
  • Smörj bakplåtar med matfett istället för att använda bakplåtspapper. 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s