Fröken Island, Audur Ava Ólafsdóttir

Fröken Island handlar om Hekla som drömmer om att bli författare. År 1963 flyttar hon från en avlägsen by på nordvästra Island där hon vuxit upp, till Rejkavik med en skrivmaskin och ett manus i väskan. Hon bor hos sin homosexuella vän, arbetar på restaurang och spenderar all sin fritid vid skrivmaskinen. I storstaden tvingas hon kämpa för bli tagen på allvar och för att få en plats i den mansdominerade kulturvärlden, som inte är särskilt intresserade av vad hon har att berätta. Hon är ju kvinna. Hon borde släppa sina drömmar och söka till en skönhetstävling istället, hon som är så vacker.

Jag gillade den här boken mycket. Tempot är långsamt och skönt och jag blev peppad att fortsätta sträva. Kärleken till skrivandet går som en röd tråd genom hela boken hand i hand med det fortfarande högaktuella ämnet, att vara kvinna i en mansdominerad värld. Samma slags kamp, då som nu. Det var inspirerande att läsa om en ung kvinnas strävan att ta sig fram som en skapande människa och om hennes mod att vägra foga sig och istället gå sin egen väg.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s