Vecka 48

Jag slog upp ordet pandemi i början av februari för jag var inte helt säker på vad exakt det betydde och jag ville ha koll, vara förberedd. Idag har jag hört det ordet så många gånger att det blivit vardagstal. Jag tänker ganska ofta på att det blev ett märkligt år, det här. Det gör säkert du också. Vem gör inte det? 

Jag tänker också på hur snabbt en anpassar sig ändå. Det kommer nya restriktioner och vi gör vad vi ska. Avstår från vad vi ska och rättar in oss efter vad som gäller nu. Just anpassning är väl en av människans största styrkor. Så jag tänker att det inte borde vara så svårt egentligen för någon att ta sitt ansvar. En tredjedel av de som avlidit i covid-19 i år dog ensamma utan någon vid sin sida. Låt det sjunka in en stund om du är en av dem som tänker att det inte spelar någon roll vad lilla du gör och inte. Jag hade inte velat vara en av dem som låg själv på min dödsbädd. Jag vill att mina närmsta sitter runt mig när jag tar klivet ut i evigheten. Det ville nog de som dog också. 

Jag fick ett blombud härom dagen. En vacker ros med ett tack. Tack för att du räddade livet på mig för tre år sedan. Jag tycker om att leva. Jag hällde pulvret i vasen och kastades tillbaks en stund. Jag har känt dödsångesten, jag har hållit den i handen i många månader, jag har sett på nära håll vad den gör med människor, vilken tid den kräver. Jag tänker ofta på alla de människor som vet att de med största sannolikhet inte kommer att överleva ett corona-virus. Jag tänker på deras styrka och deras mod men också på deras mörkaste tankar och tyngsta dagar. Det tycker jag att du också ska göra. Då är det inte så svårt att göra rätt. Och när du känner dig nere och uttråkad kan du tänka på att ett år ju ändå bara är ett år av ett helt fucking liv. Jag tror att det är nyttigt för många av oss att för en gångs skull tänka på att det inte handlar om dig, det handlar om de andra. 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s