Månaden som gick

Månadens bästa tv-program/film:

På andra sidan muren på Netflix som handlar om ett framtida, dystopiskt Madrid där en familj kämpar för sin överlevnad. En kamp som belyser ojämlikheten mellan två världar som åtskiljs av en mur – och mycket mer. Tycker om att det släpps ett nytt avsnitt varje vecka.

Månadens bästa klädesplagg:

En stickad tröja i den här härliga blå färgen. Tröjan har halvpolo och lång raglanärm och kommer från H&M.

Månadens roligaste händelse:

Att fira en trettonåring!

Månadens tråkigaste händelse:

Att jag bråkat med en person på stan. En man började gapa otrevligt på en äldre kvinna med utländskt påbrå som gick och letade i papperskorgar och jag kunde inte gå tyst därifrån. Jag vägrar ett vi mot dem. Man kan inte gapa på det sättet, inte på någon som uppenbarligen redan har det svårt.

Månadens viktigaste händelse:

Att jag vågade säga ifrån, vågade visa civilkurage. Jag blev kallad en hel del fula ord men jag vill ändå tro att mina egna ord på något sätt nästlade sig in hos mannen och kanske, kanske sådde ett bättre frö.

Månadens bästa maträtt:

Grillad chiabata med chilimajonäs, olivolja, vegansk ost och tomat. Intogs med ett glas hemgjord kombucha.

Månadens self-treat:

Att jag kört yoga två gånger varje vecka och slimmat ner min verksamhet så att jag har en känsla av att hinna med igen. Plus att jag gick och gjorde cellprovtagning.

Månadens bästa nyhet:

Att smittan inte spårat ur fullständigt i Sverige än så länge under hösten. Att den fortfarande är hyfsat under kontroll.

Månadens sämsta nyhet:

Antalet flickor som blir bortgifta världen över väntas öka med en halv miljon i år, alltså ytterligare nästan 1 400 varje dag, till följd av pandemin enligt en rapport från Rädda Barnen.

Huvudorsaken till att flickor gifts bort är familjens ekonomiska situation och försämringar i möjligheterna att försörja barnen. Pandemin har tvingat in fler i fattigdom, vilket i sin tur har lett till att fler flickor gifts bort för att försörjas av sina äkta män i stället för av sina föräldrar, enligt Rädda Barnen. Barn som gifts bort slutar också vanligtvis att gå i skolan, vilket gör flickorna helt beroende av sina makar. Det finns även starka kopplingar mellan barnäktenskap och tonårsgraviditeter, vilket är den vanligaste dödsorsaken för flickor mellan 15 och 19 år.

Förra året giftes omkring 12 miljoner flickor bort. I år väntas antalet ha ökat till 12,5 miljoner – vilket innebär i snitt 1 370 varje dag. Ökningen sker världen över men den största ökningen sker i södra Asien, där omkring 190 000 flickor uppskattas giftas bort i år. Det är alltså barn vi pratar om. BARN.

Månadens doft:

Höstlöv.

Månadens känsla:

GLAD.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s