Odla inomhus, del 2

Odlingssäsongen tar aldrig slut. Fint va?! Det går utmärkt att fortsätta inomhus när mörkret faller tidigare och temperaturen sjunker. Här kommer först några generella tips på vägen:

För att lyckas med din odling är det smart att satsa på en bra jord och ha gott om plats i krukan. Du kan använda såjord eller planteringsjord. Båda brukar fungera bra. Det är viktigt att krukan har ett hål i botten så att vattnet inte blir stående. Glöm inte att regelbundet ge växterna näring!

Vill du ge växtkraften en extra skjuts kan du investera i en växtlampa. Extra effekt får du också om du har ett miniväxthus eller om du helt enkelt drar en plastpåse (inte helt tät) över krukan.

Nu är det bara att sätta igång. Här är några tips på vad du kan odla inomhus.

Här hittar du del 1 med fler tips:

https://almavega.com/2020/08/23/odla-inomhus-del-1/(öppnas i en ny flik)

Mynta

De flesta kryddor går bra att odla inomhus men jag tycker att mynta piggar upp på vinterhalvåret. Sätt en planta i väldränerad jord och låt den stå i sol eller i halvskugga. Skörda regelbundet för att stimulera tillväxten. Du kan så klart också köpa fröer och odla men jag brukar göra det lätt för mig.

Avocado

Det enda som behövs för att odla en avokado är en annan avokado. Tyvärr kommer du inte att kunna skörda några bär eftersom det krävs ett rejält träd men det blir en fin planta och det är ett kul projekt.

Skölj kärnan och skala den försiktigt. Stick sedan in tre eller fyra tandpetare någon millimeter i kärnan så att den kan vila på kanten av ett glas. Den spetsiga sidan ska vara uppåt. Ställ sedan glaset varmt och soligt och se till så att det alltid finns mycket vatten i glaset så att kärnan kan gro.

När några veckor har gått ska det ha vuxit ut små rötter och kärnan ska planteras i en kruka med näringsrik jord. Ställ krukan på en ljus plats och vattna din nya växt regelbundet men försiktigt.

Citron

Citron är mycket enklare att odla hemma än vad många tror. Du behöver en ekologisk citron, jord med mycket näring, en kruka med dräneringshål, plastfolie och en plats med mycket ljus.

Placera jord i krukan men lämna cirka tre centimeter till kanten. Tillsätt lite vatten. Skär sedan citronen, välj ett frö med bra form och ta bort fruktköttet. Du behöver inte torka fröet innan du stoppar ner det i ett litet hål i jorden. Täck med jord och vattna sparsamt så att inte fröet ruttnar. Täck sedan krukan med plastfolie och ställ krukan på en ljus plats.

Efter 1-2 veckor börjar odlingen gro och då ska du med en gång ta bort plasten och placera krukan i direkt solljus. Vattna sedan regelbundet för att hålla jorden fuktig.

Observera att alltför mycket vatten kan göra att fröet ruttnar. Ha koll på odlingen och så fort det börjar gro tar du bort plasten. Brukar ta ca 1-2 veckor. Tillsätt gödningmedel när det behövs och placera trädet i en större kruka när det blir större. Nu kan du med spänning vänta på att trädet ska bära frukt.

Grodda Baljväxter

Groddar riktiga energibomber, fulla med vitaminer och mineraler. Köp ekologiska torkade baljväxter, till exempel mungbönor, kikärtor eller linser. Skölj 1 dl av baljväxten du valt. Häll dem i en glasburk och fyll på med några centimeter vatten. Fäst ett tunt tyg över och låt dem stå blötlagda över natten eller i cirka åtta timmar.

Häll sedan bort vattnet, skölj igen och häll bort vattnet. Låt burken stå under en handduk, gärna upp och ned med ett nät över öppningen så att vattnet kan rinna av ordentligt. Skölj sedan groddarna 2-3 gånger per dag och ställ gärna burken mörkt där emellan. Efter 4-5 dagar är groddarna klara för att ätas. Förvara dem i kylen, där håller de i cirka fem dagar.

Det får fint att grodda mängder av frön och baljväxter. Det är bara att välja. Adzukibönor, gröna linser, kikärter, sojabönor, solrosfrön, quinoa till exempel. Glöm inte att groddar av kikärter och sojabönor ska förvällas innan de serveras.

Tomater

För att odla tomater inomhus är det bäst att ha en ljuskälla som också avger värme eftersom tomater älskar ljus och värme. (Fast jag vet en del odlare som bara använder dagsljus och husets vanliga värme och de lyckas också). Många odlare rekommenderar kortväxta sorter för inomhusodling, gärna dvärgtomater, korta busktomater, kortväxta plommon- eller körsbärstomater. Kolla på fröpaketen hur långa de kommer att bli ifall du är noga med att de inte växer sig för höga.

Du kan antingen så från frö eller köpa färdiga tomatplantor. Om du sår från frön kan du börja med en liten kruka och successivt öka storleken under tillväxten. Vill du få en kraftig tomatplanta är det bra att ha en stor kruka i slutet eftersom rötterna får mer plats att utvecklas och ta in mer näring, vilket ger en större planta. Köper du färdiga tomatplantor är det smart att plantera om dem i en större kruka med mer jord än vad de kommer med.

Du kan så fröet i en lite större kruka med en gång och fylla två tredjedelar med plantjord och toppa med såjord. Fröet gror då i såjorden men rötterna når sedan ner till den näringsidkare plantjorden. Packa inte jorden hårt, den ska vara luftig. När plantan kommer upp kan du kupa med lite mer planteringsjord.

När plantan växt sig större kan du eventuellt flytta den till en större kruka. Vattna regelbundet och blanda gärna i näring då och då. Det är viktigt att din kruka har hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ur. Nu är det bara att invänta frukten. Tjuva eventuellt skott då och då.

Gurka

För att odla gurka inomhus på vintern är det bäst att ha växtbelysning som också avger värme eftersom även gurkor älskar ljus och värme. (Fast jag vet en del odlare som bara använder dagsljus och husets vanliga värme och de lyckas också, så värt att testa för miljöns skull kanske!).

Du kan odla gurka en ganska stor kruka och om du inte har plats på höjden så går det bra att ha dem liggandes utspridda på golvet, eventuellt under din växtbelysning då. Se till så att det är hål i botten på krukan. Fyll krukan med jord och placera plantan djupt eftersom det bildas rötter från stjälken. Vattna runt om plantan, gurkor gillar vatten. Bind upp plantan allt eftersom den växer eller sprid ut den på golvet. Tillsätt näring regelbundet och invänta grönsaksfrukten.

Lycka till med din odling!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s