Löparens Hjärta, Markus Torgeby

När Markus Torgeby var 20 år gammal var han en stor löpartalang. Han sprang som en galning. Eller om det är de som inte springer som är galna, jag blir aldrig klok på det. Hur som helst, Markus växte upp på Öckerö i Göteborgs skärgård och fick tidigt ta ansvar för sin sjuka mamma. Att springa ensam över klipporna blev hans mentala frizon och räddning.

Han upptäcktes av en tränare som ville lyfta honom till Europaeliten men träningen blev ganska snart ångestladdad och krävande. Markus bosatte sig i en kåta i den jämtländska skogen. Han ville se årstiderna skifta under ett års tid. Han blev kvar i fyra.

Löpningen går som en röd tråd genom hela boken, men det är inte en löparbok som kommer göra dig till en bättre löpare. Löparens hjärta handlar om att våga gå sin egen väg. Jag älskar att läsa om människor som gör det. Det är faktiskt tredje gången jag läser den här boken. Jag tror att det är den enda boken jag har läst om någonsin. För några timmar får en vara med Markus i skogen. I den kraften som finns att hämta i ensamheten och i naturen. Jag känner igen mig i så mycket. Kärleken till naturen, oförmågan att anpassa sig till och stå ut med ekorrhjulet, förkärleken till att äga få saker, ensamheten. Det är en bok om upp- och nedgångar och om vad han fann i skogen och tystnaden.

Jag förstår allt han gör i den här boken. Det finns alltid en längtan till naturen i mig. Den försvinner bara när jag springer och när jag vistas länge utomhus. Jag har också extrema problem med att stå ut med 9-5-livet. Jag förstår inte hur människor gör, hur de klarar av det livet. Jag har fortfarande inte kommit på vad de har som jag saknar. Det finns alltid stora drömmar i mig som krockar med den sortens liv.

Läs boken, du kommer inte ångra dig. Här kan du hyra dokumentären och kolla om du vill ha mer efter att du har läst klart:

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s