Flyktingar, Viet Thanh Nguyen

Jag läste den här novellsamlingen under några varma dagar i juli. I åtta berättelser skildrar Viet Thanh Nguyen människor som står med fötterna i två världar, med dubbla identiteter och vacklande lojaliteter. Huvudpersonerna i novellerna har alla antingen egen erfarenhet eller insyn i en närståendes erfarenhet av att vara vietnamesisk flykting i USA. Några har kommit med båt från Vietnam och försöker navigera mellan det nya och det gamla landets förväntningar på dem. Andra har blivit kvar, med en stark längtan efter ett liv på andra sidan havet. Några ser framåt, andra bakåt. Gemensamt för alla är att de har de sina drömmar.

Jag tycker ibland att det är svårt att läsa noveller. Det är så knapp information och jag gillar att djupdyka. Samtidigt var det skönt att läsa korta texter och sedan släppa dem. För det var vad jag gjorde. Det var inget som direkt fastnade länge. En lättläst bok om migrationens komplexitet med fina berättelser om enkla människor. Jag gillade mest Den andre mannen som handlar om Liem som kommer till San Fransisco 1975 och blir inhyst hos ett homosexuellt par.

” >>Varför sa du inget i så fall?<< Min far lutade huvudet mot nackstödet och blundade. >>Du skulle ha vevat ner fönstret och stoppat mig. Du kunde ha tutat, fått folk att titta ut genom fönstren.<< Vi körde förbi oljeriggarna som skymtade fram som skuggor av jättelika ruvande pelikaner. Innan Sam flyttade till Baldwin Hills visste jag inte ens att det fanns olja i Los Angeles. Men jag antar att man kan hitta olja i alla delar av världen, precis som ilska och sorg. Man behöver bara veta var man ska leta.”

Nu funderar jag på om jag ska läsa Sympatisören eller inte. Någon som läst den??

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s