Tre sevärda tips på svtplay

Alltid Amber

”Hur mycket ska jag behöva förändras på grund av att samhället inte förändras tillräckligt snabbt?”

Amber går sista året på gymnasiet och hänger mest med barndomsvännen Sebastian. Som två unga queerpersoner delar de en värld där de kan undkomma omvärldens trånga blickar och allt känns möjligt. Men när Amber träffar kärleken sätts relationen till Sebastian på prov. Amber tvingas inse att den planerade könstransitionen måste ske utan stöd från sin bästa vän. Dokumentären från 2020, skapad av Lia Hietala och Hannah Reinikainen, ger en viktig inblick i en ny generations identitetsskapande. Det är en fin uppväxtskildring om stark vänskap, svek och att våga lita på människor igen. Se och häng med.

Hotell

Jag missade den här filmen av Lisa Langseth när den kom och har du också gjort de finns den nu på svtplay. En mycket märklig men bra film som lämnar en med en del tankar. Jag tycker att det är skönt med filmer som sätter sig.

I huvudrollen finns Erika som vanligtvis har full kontroll över sitt liv. Men det är innan allt plötsligt rasar samman och hon vill bort från allting. Tillsammans med nyfunna vänner från sin terapigrupp bestämmer hon sig för att ta in på hotell. Här kan de ta semester från sig själva och vara precis den de vill vara. Jag tycker att rollkaraktärerna är så himla originella och fina och deras handlande stundtals så gränsöverskridande och tankeväckande.  Se och fundera sedan några varv.

Älskade Alkohol

Jag tyckte att den här dokumentären satte ord på vad jag tänker ibland. Tänker utan att döma. För vem är jag att döma. Det var bara skönt att höra någon annan sätta ord på det som far i mitt huvud ibland. För många drogforskare är det självklart att prata om alkohol som en drog. En otroligt smart drog vars molekyl snabbt tar sig in i hjärnan och aktiverar och stänger av en mängd olika områden. Den stänger bland annat av de delar i hjärnan som sköter ansvarstagande, oro och ångest samtidigt som den gör oss avslappnade, mindre stressade och glada. Ändå blir folk som galna om en kallar alkohol för en drog.

”Begreppet drog används bara om illegala rusmedel. Syftet med det är att intala alla de som brukar alkohol att de inte har något drogproblem.” -Vi dricker ju bara alkohol! Ett kulturellt integrerat njutningsmedel, ett livsmedel bland andra.” Men begrepp som psykoaktiv substans, rusmedel och drog passar in lika väl på alkohol som på illegala substanser. Men säger man det högt blir folk arga och sparkar bakut. Genom att stigmatisera andra substanser med ordet droger skyler man över det problematiska med alkohol.”

Alkohol är sådan jäkla big business för så många. Världen dricker alltmer och öl-, vin- och spritindustrin tjänar miljarder. Samtidigt dör tre miljoner människor varje år i alkoholrelaterade sjukdomar. Vad är det som gör just alkoholen så attraktiv? Vad händer med oss när vi dricker och hur mycket påverkar den mäktiga alkohollobbyn vårt förhållande till spriten? Se och tänk efter.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s