JivamuktiYoga

Jag har tränat yoga i tjugo år och de senaste femton åren har jag kört Jivamukti Yoga regelbundet. Jivamukti är en fysisk, ansträngande och intellektuellt stimulerande yogaform där kraftfulla yogapositioner blandas med filosofi, musik och meditation. Yogastilen är skapad av Sharon Gannon och David Life. Jivamuktiyoga har som mål att öka utövarnas andliga medvetenhet.

Jivamuktiyoga bygger på fem principer som lägger grunden för yogastilens filosofi:

  1. Shastra (skrift) – Studerande av den klassiska yogans litteratur och skrifter samt tal och texter av mer nutida andliga ledare och politiker.
  2. Bhakti (hängivenhet) – Villkorslös kärlek till något som är större än oss själva.
  3. Bhimsa (att icke skada) – Icke- våld, en önskan om att inte skada någon levande varelse.
  4. Nada (musik) – Ljudets yoga, hur ljud och musik kan påverka sinnet och medvetandet.
  5. Dhyana (meditation) – Fokusering och koncentration för att stilla sinnet och stoppa tankarna i syfte att lyssna inåt.

Jivamuktiyoga är en utmanande yoga där du jobbar både med din fysiska och mentala styrka till musik och mantrant. En jivamuktiyogaklass brukar ha ett tema som utforskas genom mantran, meditation, fysiska positioner, andningsövningar och musik.

Ifall du gillar att få upp pulsen när du tränar yoga tycker jag verkligen att du ska testa jivamuktiyoga. Träningen bygger upp styrka i kroppen, ökar cirkulationen och skapar balans i sinnet. Första gången jag kom i kontakt med Jivamuktiyoga var en weekend i London när en väns pojkvän illegalt brände en cd-skiva till mig som hann bli klar exakt samma tid som jag var tvungen att rusa till tunnelbanan för att hinna med tåget till flyget. Jag har varit tacksam över den skivan många gånger och klassen ligger alltid på min dator nu för tiden. Tyvärr har jag inte lyckat hitta den så att jag kan dela den med er men här finns andra klasser du kan testa:

Jivamukti Yoga Class – Yoga for busy people med the one and only David Life:

Jivamukti Yoga i Barcelona med härliga Mitch:

Jivamukti Yoga Class med Elina Pavlidis:

”Jivamukti Yoga is a path to enlightenment through compassion for all beings. The Jivamukti Method is grounded in the original meaning of the Sanskrit word asana as “seat, connection” – relationship to the Earth. Earth implies all of life. Citing Patanjali’s Yoga Sutra, which states that asana should be sthira and sukham, Jivamukti Yoga maintains that one’s relationship to others (asana) should be mutually beneficial and come from a consistent (sthira) place of joy and happiness (sukham). This is a radical idea that, when put into practice, can dismantle our present culture, which is based on the notion that the Earth and all other animals exist for our benefit and to be exploited for our own selfish purposes. So the practice of asana becomes more than mere physical exercise to keep one’s body fit or to increase strength or flexibility; it becomes a way to improve one’s relationship to all others and thus lead to enlightenment – the dissolution of the sense of separateness, the realization of the oneness of being, the discovery of lasting happiness.”

https://jivamuktiyoga.com

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s