Vecka 30

Självkänsla är en grundläggande känsla av trygghet i ditt inre. En känsla av att duga som du är oavsett om du presterar eller ej. En trygg människa som har självkänsla och mår bra sätter gränser och vågar prioritera. Sig själv till exempel. 

Med låg självkänsla kommer rädsla för att misslyckas, självanklagelser och en känsla av att inte duga. Självkänslan grundläggs tidigt i livet. Om du har blivit bekräftad för den du är och har realistiska förväntningar på dina prestationer så utvecklas en grundtrygghet. I fall du bara blivit bekräftad då du presterat finns en risk att du fått sämre självkänsla.

Ibland visar människor jag möter upp en falsk fasad av att var säkra och starka. Men osäkerheten som finns där inne brukar lysa igenom när en granskar lite närmre. En del höjer sin egen självkänsla genom att trycka ner andra. Det är fult tycker jag. Att racka ner på någon för att känna sig lite bättre själv. Det finns väldigt många olika strategier för att dölja sin dåliga självkänsla. 

Den bästa strategin måste ju ändå vara att bygga upp sin självkänsla. Idag kan du försöka acceptera dig själv precis som du är. Med dina bra och dina dåliga sidor. På det sättet får du kontroll och trygghet. Och det kan vara skönt att ha. Acceptans är en mycket bra grej men bäst av allt är att det aldrig är för sent att bygga upp din självkänsla. Varenda människa har kapaciteten att göra det. 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s