Siddhartha, Hermann Hesse

Här är en bok som jag faktiskt har sparat och läst igen. Det händer inte ofta. ”Siddhartha” är full av tänkvärda meningar och läses med fördel en eller två extra gånger. Pocket-utgåvan är på bara hundratjugotvå sidor så att läsa den igen är inte särskilt betungande.

Boken handlar om den indiska bramanpojken Siddhartha som lämnar sin pappas gård och de gamla gudarna för att leva i självövervinnelse och askes (sträng avhållsamhet). När inte heller förnekelsen tillfredställer hans längtan efter fulländning ger han sig ut i världen för att söka livets mening. Siddharta blir en förmögen och framgångsrik man men känner tristess i livet trots allt han uppnått. Efter att ha förlorat sin son drivs han återigen ut på vandring för att söka verklig kunskap och kärlek till världen.

Hermann Hesse är en av den moderna litteraturens mest betydande författare och den här boken är en riktig fullträff. Har du inte läst den, gå till närmsta bibliotek.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s