Vad du kan plocka och äta i naturen under våren

Våren är en perfekt tid för att gå ut och plocka vilda primörer fyllda med näring i naturen. Plocka medan växterna ännu är spröda, många av växterna blir bittra när de blir äldre. Här kommer ett gäng tips på vad du kan plocka!

Björk

Du kan ta sav och spröda blad från alla slags björkar. Om du vill ta av den mineralrika saven måste du vara på hugget eftersom savningen är över när de späda bladen vecklats ut. Saven innehåller magnesium, organiska syror och socker. Förr i tiden användes björksav till att behandla förkylning, hosta, lungsjukdomar och njursten. Förutom att ta dig en shot på morgonen kan du också använda saven som ett renande ansiktsvatten och ett stärkande sköljmedel för håret. Du kan också använda saven i saft, drinkar, smoothies eller som degvätska i bröd.

Kom ihåg att saven är till för trädets tillväxt. Det betyder att du inte ska ta mer än du behöver. Ta helst lite från fler träd än mycket från ett och ta inte heller från samma träd varje år. Täpp till hålet med en pinne när du är klar. Saven ingår inte i allemansrätten. Ta sav från egna träd eller fråga markägaren om lov.

De späda löven, musöronen, är nyttiga att äta när de fortfarande är små och klibbiga. Ät dem färska. Bara på några dagar växer de och blir beska så det gäller att vara beredd. Du kan använda löven i sallader, mixade i pesto eller hackade som smaksättare. De större bladen kan du plocka och torka och sedan göra te av.

Brännässla

Var försiktig när du plockar brännässla. Stjälken och bladen är täckta med brännhår. Brännässla är mycket näringsrik, stärkande och c-vitaminrik. Den innehåller bland annat järn, kalium, kalcium, magnesium, fosfor, zink, selen, klorofyll, b-, c- och k-vitamin. Mineralerna stimulerar njurarna till att rensa ut slaggprodukter. Du kan äta nässlor hela säsongen. Om du klipper ner nässelbeståndet ett par gånger under sommaren kommer det nya, späda skott. Använd nässlor hackade i soppor, bröd, dipp och majonäs eller mixade i smoothies.

Röllika

De små bladen som kommer på våren har en kryddig och aromatisk smak. Röllika är en klassisk läkeväxt som har använts för att förbättra matsmältningen, rena kroppen, stärka levern och blodcirkulationen samt vid feber och förkylning. Hacka några blad och lägg i salladen eller blanda ner dem i kokt pasta eller couscous.

Spansk körvel

Spansk körvel påminner om hundkex men har mer ludna och ljusare blad. Lägg några späda blad i en kanna och fyll på hett vatten så har du ett gott te med lätt lakritssmak. Du kan använda spansk körvel som vilken färsk kryddört som helst. Använd dem hackade i sallad, till pasta och lasagne.

Maskros

På våren smakar maskrosblad beskt och lite sött. Ät dem. Maskrosblad innehåller bitterämnen som är bra för magen, kolhydrater, järn, kalium, kalcium, a-, b-, c- och d-vitamin. Bladen kan användas i sallader, såser och pesto. Är du på humör kan du rulla dem runt skivade grönsaker för att få en ny smakupplevelse.

Granskott

Förr i tiden åt bönderna granskott för att råda bot på vintertrötthet. Skotten innehåller mineraler, antioxidanter och en del c-vitamin. Så länge skotten är mjuka är de goda med sin syrliga citronsmak. Du kan äta dem råa eller använda dem mixade med olja i pesto, blandade med nykokt potatis, stekta som tillbehör eller mixade i dressingar.

Du kan också göra granskottssirap enligt det här receptet:

https://almavega.com/2019/06/05/granskottssirap/

Kirskål

Plocka de späda, ljusgröna, blanka och lite skrynkliga bladen. De är godast. Stjälken går också bra att äta. Kirskål innehåller vitaminer, mineraler och klorofyll. Inom naturmedicin används den till att behandla inflammatoriska tillstånd, till exempel reumatisk verk. Du kan regelbundet klippa ner kirskålen till marken, då kommer det nya skott långt in på hösten. Kirskål kan du använda som bas i sallader istället för isbergssallad. Den fungerar också perfekt som krydda på och i mat, i bröd och till pasta istället för spenat.

Vild gräslök

Vild gräslök finns i hela Sverige, ofta i kusttrakter. Använd den vilda gräslöken rå eller tillsätt den i sista sekund i såser, soppor eller grytor. Strö rå på salladen eller på kokt potatis. Gräslök går bra att torka.

Ramslök

Ramslök är fridlyst i vissa län så ta reda på vad som gäller innan du plockar. Tänk på att liljekonvaljer, som är giftiga, liknar ramslök. Du känner igen ramslök på vitlöksdoften. Om du gillar vitlök kommer du att gilla ramslök. Bladen kan ätas råa eller tillagade. Strimla dem och blanda i grytor, soppor, ris och pasta. Du kan också hacka dem och använda dem i kryddsmör eller torka dem och använda dem i kryddblandningar.

Vill du läsa mer rekommenderar jag den här superfina boken:

Finns att köpa här till exempel:

https://www.adlibris.com/se/bok/det-vilda-koket-9789174245790?gclid=Cj0KCQiAhojzBRC3ARIsAGtNtHUbSwpt6UO6yssEmmAUkNMU08eiE_IEBl-5zsvaL2Tkr79h_QNZo4kaAjxsEALw_wcB

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s