Mordet på kommendören, Haruki Murakami

Det tog mig faktiskt flera månader att läsa ut de här böckerna. Men det var inte böckerna, det var jag. Efter flera månaders stress har jag äntligen fått tillbaka läsron igen. Har jag inte ro att läsa så vet jag att jag inte mår bra. Men nu så. Nu är jag tillbaks på banan.

De här två tungviktarna på runt femhundra sidor var handlar om en trettiosexårig porträttmålare, som efter att ha blivit lämnad av sin fru, söker lugn och avskildhet i ett hus i bergen. Han dras, tillsammans med sin rike granne Menshiki, in i en händelseutveckling som startar med en tavla som porträttmålaren hittar på vinden. Tavlan föreställer en blodig akt med en kommendör och denne kommendören stiger en natt ut ur tavlan och träder in i den verkliga världen. Porträttmålaren som fört en enkel och fridfull tillvaro i huset han lånat dras in en rad av märkliga händelser som leder till både det ena och det andra. Det är mystiska gropar och trånga utrymmen, mystiska karaktärer och parallelldimensioner.

Jag tycker att böckerna är ganska långsamma fast inte på ett negativt sätt. Det känns delvis som att det inte händer så mycket, men samtidigt, på ett annat sätt, känns det som att det händer väldigt mycket. Murakamis fascination för kvinnobröst börjar ju bli ganska så tröttsamt att läsa om men om du förbiser beskrivningarna så är böckerna väldigt bra. Jag är ett stort fan av Murakamis tvistade historier.

Låna och läs.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s