Doktor Glas av Hjalmar Söderberg kom ut första gången 1905 och var då oerhört provocerande för sin samtid. Ändå fint att utvecklingen går framåt och att det inte är så mycket hysch hysch om allt idag. Romanen är skriven i dagboksform och har blivit en klassiker i svensk litteratur. Jag tycket att den här boken är en riktig pärla.

Boken handlar om Doktor Glas som är en ensam läkare i Stockholm och läsaren får följa honom under några månader i slutet av 1890-talet. Han förälskar sig i den unga och (så klart…) vackra Helga. Helga i sin tur är fast i ett hopplöst och kärlekslöst äktenskap med pastor Gregorius, som är allt annat än charmerande. För att få hjälp vänder sig Helga till Doktor Glas som gärna vill komma på lösningen på hennes problem. Och hans. Han tvingas genomkämpa en del moraliska dilemman. Till exempel, om en har rätt att döda en människa för att rädda en annan?
Jag tycker att huvudpersonens skarpsinniga och svårmodiga reflektioner över livets meningslöshet är så fint beskrivna och det finns en hel del funderingar att känna igen sig i. Liv, jag förstår dig inte.