De försvunna kvinnorna och Roll Red Roll

Jag har sett två viktiga dokumentärer på svtplay det senaste som jag tycker att du också ska se.

De försvunna kvinnorna:

Asien saknar 170 miljoner kvinnor på grund av att deras föräldrar valt att föda söner och abortera döttrar. Det är resultatet av en kampanj som introducerades av väst, däribland Sverige, i ett försök att motverka befolkningsökningen. Idag har miljoner män i giftasålder ingen möjlighet att hitta en partner och mer än någonsin tidigare har kvinnor blivit en handelsvara.

Fy fan säger jag. Känner mig så maktlös, uppgiven och ledsen. Det är så hårt att vara kvinna. Men genom att sprida kunskap och fakta kanske världen kan bli bättre. Se den här viktiga tyska dokumentären från 2019.

https://www.svtplay.se/video/24826514/de-forsvunna-kvinnorna

Våldtagen – tonårsflickan och fotbollspojkarna:

Det här är en amerikansk prisbelönt true crime-dokumentär från 2018 med  Originaltitel: Roll Red Roll. Dokumentären handlar om en ung flicka som blir utnyttjad av flera pojkar på en fest i en småstad i Ohio, USA. Dagen efter hängs hon ut på sociala medier. Flickan polisanmäler, men myndigheterna väljer att skydda pojkarna som spelar i det lokala fotbollslaget. Först när en journalist uppmärksammar övergreppen avslöjas skandalen. Hur kunde en hel stad blunda inför ett så uppenbart brott?

Året är 2020 och tyvärr är ämnet fortfarande högaktuellt. Vissa delar av den här dokumentären var så obehagliga att jag nästan inte kunde titta. Inte på grund av att det var otäcka scener utan för att mentaliteten hos en del av killarna är så extremt obehaglig. Jag pinade mig igenom den och det tycker jag att du också ska göra. För det här är ingenting som bara händer i Steubenville i Ohio, det här händer i orter och städer runt om i vårt land också som ni vet. Varenda jävla vecka. Här finns hockeylag, fotbollslag och alla möjliga andra sammankomster som skapar vi-känsla. Här finns tyvärr mängder med fall där offret skuldbeläggs och förövarna hålls om ryggen. Lova mig snälla, att om du hamnar i en sådan här situation, lova mig att du ställer dig på rätt sida. Det är där de modiga står.

https://www.svtplay.se/video/23377190/valdtagen-tonarsflickan-och-fotbollspojkarna?info=visa

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s