Mina bästa tips när du ska rensa ut saker hemma

När jag rensar ut brukar jag tänka på vilka saker jag använt det senaste året och vilka som bara legat orörda. Böcker, till exempel, skänker jag vidare så fort jag har läst ut dem. Jag tror faktiskt aldrig att det har hänt att jag har läst en bok två gånger. Det är bättre att någon annan får tillgång till boken än att den står hos mig i tjugo år. Jag brukar tänka så med allt som legat orört en period. Kläder, kökssaker, skor, verktyg, barnens leksaker, heminredning. Jag brukar också tänka på det här citatet: ”Let your home reflect who you are and want to become, not who you have been.”

För många saker på liten yta och saker som du inte älskar eller använder har en tendens att dra ner din energi och göra dig stressad och splittrad. Även trasiga saker som behöver lagas och saker som behöver underhållas stjäl mycket energi. Jag har börjat laga och underhålla saker med en gång istället för att lägga dem i en hög. Ganska smart om jag får säga det själv.

Här är mina bästa tips på att rensa ut saker som du inte behöver längre:

  • Avgränsa. Tänk inte på hela huset eller lägenheten på en gång. Det blir övermäktigt. Ta ett lagom stort område i taget, efter tema eller rum.
  • Gå en sväng i rummet du valt och uppskatta hur stor del av utrymmet som upptas av saker som du sällan eller aldrig använder. Saker du inte använder eller saker som du använder väldigt sällan är ganska onödiga att ha.
  • Ta gärna hjälp av någon driven person som inte är rädd för att hugga i. Någon som kan peppa dig när du kör fast och blir sittande ambivalent för länge.
  • Skänk saker som du inte behöver. Tänk att det är toppen att saker får nytt liv hos någon annan istället för att de ligger orörda hos dig i flera år. Dina saker ger dessutom pengar till bättre behövande.
  • Sälj saker på Blocket eller Tradera eller någon annan säljapp. Det är enkelt och ganska tillfredställande att tjäna pengar på saker du ändå inte vill ha längre.
  • Tänk inte att du ska börja använda den och den prylen när du innerst inne vet att du ändå inte kommer att göra det. Lura inte dig själv.
  • Viktig sista punkt: Fyll inte på med en massa nya saker.

Bloggaren Paulina Draganja, även känd som Förvaringsdrottningen, berättar om hur du kan tänka när du rensar hemma och hur du med enkla knep kan dryga ut hushållskassan. Kolla den här korta videon, bli inspirerad och kör igång.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s