8 glädjande nyheter som ger hopp om framtiden

År 2021 ska plastbestick och plasttallrikar vara portade i EU. Inom två år vill den svenska regeringen förbjuda fler engångsartiklar, som plastmuggar och plastbehållare för mat. ”Det är helt ohållbart att ett material som håller i hundratals år och i princip inte är nedbrytbart ska användas en enda gång”, säger Isabella Lövin.  Det måste ju ändå alla hålla med om.

I Thor 4 Love and Thunder blir Valkyrie, som spelas av Tessa Thomson, den första officiella HBTQ-karaktären bland hjältarna i en Marvel-film. Bra, det är ju det vi upprepar för barnen på skolgården, att alla ska få vara med. Filmen har premiär i november 2021.

För att slippa skämmas för att ha tagit flyget klimatkompenserar många resenärer för sin resa. Men enligt en granskning som Dagens Nyheter har gjort kan bara ett enda svenskt bolag visa att klimatkompensationen verkligen har genomförts. De flesta av Sveriges största rese- och flygbolag är ovilliga att lämna ut intyg till tidningen och varken Tui, Ving, SAS eller Bra vill vara transparenta med hur mycket koldioxidutsläpp de kompenserar för. Nu har regeringen planer på att göra det obligatoriskt för bolagen att redovisa sin klimatpåverkan, enligt SVT. Ja, det låter ju minst sagt rimligt.

För tredje året i rad ser köttkonsumtionen i Sverige ut att minska. Minskningen märks framför allt på importerat kött samtidigt som intresset för vegetarisk och vegansk mat har ökat. Globalt sett är köttindustrin en mycket större klimatbov än till exempel flygindustrin. Djurproduktionen står för nästan femton procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Observera också att det heter djurproduktion, alltså liv som vi producerar och tillverkar som en vara. Det är barbariskt och sjukt. Vegetariskt och veganskt protein är det nya. Allt annat är fett omodernt.

Förra året lyftes körförbudet för kvinnor i Saudiarabien som fram till 2018 inte tilläts ta körkort eller köra bil. Samma år gjordes även lagförändringar som friade kvinnor från att behöva en manlig förmyndares godkännande för att göra en operation, studera på universitet eller skaffa ett jobb. I somras tog den saudiarabiska regeringen beslut om att kvinnor som fyllt 21 inte längre ska behöva en manlig förmyndares godkännande för att ansöka om pass och resa utomlands. Det går framåt i kungadömet även om de nya besluten inte alltid fungerar perfekt i praktiken än. Jag älskar kvinnorna som slåss för sina rättigheter och bygger en bättre grund för sina döttrar och deras döttrar.

Det ideella kulturhuset Kontrapunkt håller just nu på att bygga en ”matbank” i Malmö. Tanken är att ge mat till alla som vill ha och målet är samtidigt att minska matsvinnet. Projektet går ut på att omfördela maten. Istället för att mat ska bli sopor samlar de in lagad mat från restauranger, caféer, skolor mm och fördelar ut det som annars inte skulle använts till sociala grupper, nätverk och privatpersoner. ”På så sätt kan vi alla ta ett gemensamt ansvar för att maten används till vad den borde användas till: mätta magar.”

Mat är en källa till njutning för vissa men en källa till oro hos andra. För många är det ingen självklarhet att kunna äta sig mätt varje dag. Jag blir så glad när jag läser om det här projektet.

Bilder lånade från: https://bygglove.nu/kontrapunkt/

Frankrike har bland Europas högsta antal dödsfall till följd av våld i nära relationer. Var tredje dag mördas en kvinna av sin partner eller ex-partner. Var tredje dag!!! Nu lägger landet fram ett lagförslag för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Lagen ska bland annat ta in psykiska trakasserier, som ofta är första steget innan våld, och göra straffen hårdare. I åtgärdspaketet finns också bättre utbildning av polis, tusen nya platser på kvinnojourer och fler fotbojor som ska hindra återfallsförbrytelse. Ja, det var ju för i helvete på tiden!

Under 2019 var antalet framgångsrika Hollywoodfilmer som regisserats av kvinnor rekordmånga. 10,6 procent av de 100 mest inkomstbringande filmerna de senaste 12 månaderna har regisserats av kvinnor. Där ingår filmer som Greta Gerwigs ”Unga kvinnor”, Lorene Scafarias ”Hustlers” och Olivia Wildes ”Booksmart”. 2018 låg den siffran på 4,5 procent av de 100 mest framgångsrika filmerna. Det är en lång väg kvar men det går långsamt framåt. Bättre långsamt än inte alls.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s