Vad du kan plocka i naturen och äta under vintern

Vintern brukar inte skryta med ett stort utbud av grönt så nu är det hög tid att använda det som du under året torkat, fryst in och förädlat. Innan snön kommer kan du fortfarande plocka brännässla, kirskål, nypon, rönnbär och spansk körvel. Det finns framför allt tre saker du kan plocka in och äta under hela vintern.

Gran

Gran är som mest näringsrik på vintern. Om du köper en ekologisk julgran behöver du inte slänga ut den efter jul. Ta vara på c-vitaminerna och näringen och ät upp den istället. Våra förfäder använde granen som både mat och medicin och jag tycker att det är dags att vi slutar underskatta den här kryddan. Använd den i te, glögg, saft, grytor, soppor eller som finhackad krydda. Det går också bra att koka granbarr med socker till en sirap som du kan använda till desserter eller på pannkakor.

Tall

Även tall innehåller mest näring på vintern. Tallbarr har en fin, syrlig smak och innehåller mängder med c-vitamin men även andra vitaminer och mineraler som kalium, kalcium, magnesium och järn. Använd barren från tall på samma sätt som barren från gran, till te, glögg, saft, grytor, soppor, olja, vinäger, snaps, sirap eller som finhackad krydda.

En

Enbär är en välgörande krydda som sägs vara bra för hälsan. Liksom tall och gran är enen cirkulationsfrämjande och avkok från en har använts för att behandla förkylning, hosta och halsont inom folkmedicinen sedan lång tid tillbaka. Barr från en används precis som barr från gran och tall till te, glögg, drinkar, saft, grytor, soppor, olja, vinäger eller sirap.

De blåsvarta enbären är bra för matsmältningen och bra mot förkylning då bären är antibakteriella.Enbär går att plocka sent på hösten och ska du inte använda dem med en gång kan du lägga dem på tork. Du kan använda bären i te, glögg, drinkar saft grytor, soppor, oljor, vinäger, sirap och snaps.

Kom ihåg att det är förbjudet att bryta kvistar från både gran, tall och en enligt allemansrätten men om du hittar kvistar på marken går det bra att ta till vara på dem. Be markägaren om tillstånd ifall du ska plocka kvistar direkt från barrträden. Barr från gran, tall och en innehåller ämnen som kan vara skadliga för personer med känsliga njurar så använd dem som krydda men undvik att förtära större mängder.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s