Dadelbollar med saffran och nötter

Till 15 styckeri bollar behöver du:

  • 14 små eller 8 stora dadlar
  • 2 msk kokosolja
  • 2 dl cashewnötter
  • 1 påse saffran
  • 1 nypa flingsalt
  • 1 krm kardemumma
  • 2-3 dl havregryn
  • 2 msk starkt kaffe
  • 2 dl riven kokos eller hackade cashewnötter

Så här gör du:

Kärna ur alla dadlar och lägg dem i en mixer. Tillsätt övriga ingredienser och kör mixern tills det blir en fast deg. Är degen för torr kan du tillsätta lite vatten, mer kaffe eller kokosolja. Är degen för blöt kan du tillsätta mer havregryn. Forma sedan degen till cirka femton bollar och rulla dem i kokos eller hackade cashewnötter.

Dadlar har ett högt innehåll av kalcium, kalium, zink, järn, koppar, magnesium och kostfiber. Frukten har också ett högt sockerinnehåll men har ändå ett lågt glykemiskt index (GI) jämfört med andra frukter som till exempel bananer och vindruvor. Om du räknar kalorier är det bäst att välja färska dadlar som innehåller hälften så mycket kalorier som torkade.

Visste du förresten att det finns 1500 olika sorters dadlar. Medjool med smak av karamell är svårast att odla och därför också dyrast att köpa. Cirka 3% av världens jordbruksmarker upptas av dadelpalmer som producerar fyra miljoner ton dadlar per år. Dadelpalmer behöver minst 100 dagar med 38°C och massor av vatten för att kunna producera bra frukt. Palmerna kan bli upp till 35 meter höga och en enda palm kan producera flera hundra kilo frukt. Ganska mäktigt.

En reaktion till “Dadelbollar med saffran och nötter

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s