Tunn luft – Jon Krakauer

Jag frågade efter den här boken på biblioteket och bibliotekarien gick ner i källaren för att hämta ett slitet. välläst och magasinerat exemplar som fick följa med mig på resa. Människor som gör galna saker fascinerar mig. Klättring på berg till en höjd på åttatusenåttahundrafyrtioåtta meter är dårskap. Ändå beundrar jag människor som vågar utsätta sig för de risker en sådan klättring medför. Alla har olika anledningar som driver dem uppför. 

Tunn luft skildrar från insidan tragedin som inträffade på Mount Everest den 10 maj 1996 där nio klättrare från fyra expeditioner dog under bara några timmar.  Jon Krakauer når toppen efter många veckors förberedelser och mycket kamp. Enligt många erfarna klättrare är uppför den enkla delen. Att ta sig ner och tillbaka till baslägret igen är den verkliga utmaningen. Speciellt om ett oväder slår in som det gjorde den här dagen. 

Jag läste boken på bara några dagar. Förutom att det är lite väl många sidoberättelser om olika personer och väldigt många namn att hålla reda på så är boken spännande och fascinerande. Det är intressant att läsa om de olika lägren som klättrarna tar sig till, de extrema temperaturskiftningarna och riskerna som de utsätter sig för. Att klättra till toppen på världens högsta berg är inget en gör i en handvändning. Det krävs gedigen kunskap, extrem uthållighet och en lång tids acklimatisering för att klara den tunna luften som på toppen bara innehåller en tredjedel så mycket syre som vid havsytan. Läs och fascineras om du gillar äventyr. 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s