Vad du kan plocka i naturen och äta under hösten

Hoppas att du kom ihåg att plocka in fläderbären innan de försvann. Nu kan du göra fläderbärssaft och dricka den varm en mörk höstkväll eller lägga i en näve bär i en gryta eller soppa. Här kommer andra tips på vad du kan skörda gratis i naturen nu.

Blåstång

Längs med Sveriges kuster från västkusten till Bottenviken kan du hitta blåstång. De har en brunaktig färg och har luftfyllda blåsor i bladförgreningarna. Vi behöver inte köpa importerade alger från Japan, det går utmärkt att ta på sig stövlar och gå ut och plocka fina alger här hemma. Blåstång innehåller mängder med mineraler, vitaminer och proteiner. Klipp av cirka tio centimeter uppifrån när du kommer hem och använd den delen direkt i en gryta eller förväll och frys in. Du kan också fritera tången och använda den i bröd och soppor, steka den med lök och vitlök som ett tillbehör eller använda den i sallader. Behöver du bättre blodcirkulation kan du tappa upp ett varmt bad, lägga i lite salt och massera kroppen med en tångruska.

Slånbär

Det går fortfarande att hitta slånbär ute. Efter den första frosten är vårt eget superbär dags att skörda. Slånbär är rika på antioxidanter och c-vitaminer och är kända för att stärka, vitalisera och balansera kroppen. Den kärva smaken försvinner efter frosten men vill du plocka innan kan du lägga bären i frysen ett dygn så minskar garvsyran som ger den sträva, kärva smaken. Du kan använda dem i saft, gelé, te, grytor och soppor.

Hassel

Att plocka hasselnötter från busken ingår inte i allemansrätten men har de ramlat till marken går det bra. Känner du någon som har hassel på sin tomt kan du be snällt om att få plocka. i många delar av Sverige hinner inte karten mogna innan kylan kommer men på västkusten och i Skåne kan du hitta hasselnötter som mognat och fallit från sin gren. Torka de nyskördade hasselnötterna på ett tidningspapper och rör dem dagligen i tre till fyra dagar. När nötterna skramlar omkring i skalen när du skakar en nöt har den krympt och är torr. Förvara dem mörkt och torrt. Använd dem i kakor, bröd, pesto, sallader eller i rawballs.

Vild pepparrot

Det var fräst för pepparrotens medicinska egenskaper och det höga c-vitamininnehållet som pepparrot började odlas i Norden. Den har genom tiderna använts till att stärka immunförsvaret, sänka blodtrycket, lindra feber och förkylning, behandla reumatism, häva bihåleinflammation och förbättra matsmältningen. Vild pepparrot är en förvildad variant av den odlade. På våren kan du äta bladen och de vita blommorna och på hösten mognar roten. Använd den som smaksättare till ris, pasta, bönor och linser eller i grytor, bröd och såser.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s