Den sista flickan – Nadia Murad

Jag läste den här boken förra veckan och tycker att du också ska läsa den. Nadia Murad tilldelades Nobels fredspris 2018 tillsammans med Denis Mukwege för sitt arbete mot sexualiserat våld som vapen i krig och konflikter. Den sista flickan handlar om hennes fångenskap hos och kamp mot Islamiska staten. En så himla viktig bok på många olika sätt.

Nadia Murad föds i en yazidisk familj och livet i byn Kocho i norra Irak är lugnt och stilla när hon växer upp. Som barn drömmer hon om att bli historielärare eller öppna sin egen skönhetssalong. Nadia är tjugoett år och går fortfarande i skolan när hennes liv förändras för alltid. I augusti 2014 omringas hennes hemby av Islamiska statens krigare som dödar sexhundra människor brutalt, däribland Nadias bröder, styvbröder och mamma. Nadia och flera andra yngre kvinnor kidnappas av IS-krigare och hålls som sexslavar i staden Mosul där de misshandlas och våldtas.

Flera gånger under tiden jag läste den här boken kom jag på mig själv med att tänka hur sjukt det är att det hon skriver om sker i nutid. Det är smärtsamt att inse hur grym arten homo sapiens sapiens kan vara. Jag är tacksam över att Nadia Murad vågar berätta och att hon ger röst åt det yazidiska folket. Det är människor med hennes mod som för den här världen framåt.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s