Tänk på det här när du köper din vinterjacka

Dun och fjädrar kommer till största delen från andfåglar som ankor och gäss och tas från fåglarna på två sätt. Antingen efter slakt av djuren eller genom plockning av levande fåglar. Enligt EU-lag är det förbjudet att plocka dun av levande gäss, men trots det sker det fortfarande på grund av bristande kontroll. I Europa blir ungefär en miljon gäss varje år upprepat plockade på sitt dun och sina fjädrar medan de lever. Genom att plocka varje fågel flera gånger går det att få ut mer dun per fågel jämfört med att bara använda slaktdunet. Dessutom sparar företagen pengar på att slippa rengöra dunet och det anses hålla högre kvalitet om det kommer från levande fåglar än om dunet plockats efter slakt. Vidrigt tycker jag.

Dunet och fjädrarna från andfåglar används som stoppning för både kläder, kuddar och möbler. Dun är det mjuka lagret av fjädrar närmast huden på en fågel och finns huvudsakligen på bröstkorgen. De här fjädrarna anses mest värdefulla då de är extra mjuka. Ett vanligt duntäcke innehåller dun från ca sjuttiofem fåglar.

Fåglarna som plockas levande binds ihop vid fötterna för att de inte ska kunna sparkas och bitas då de läggs på rygg i plockarens knä. Dunet dras sedan av från hela fågeln, inklusive hela halsen, av plockaren som vanligtvis jobbar på ackord. Det är inte svårt att förstå att den här behandlingen är ett oerhört stressmoment för fåglarna. Ser du den här behandlingen live ser du fåglar som skriker av skräck och smärta. Stora sår, som uppstått på grund av plockningen, sys ihop utan bedövning. Det är inte helt ovanligt att djuren dör av ren skräck under den brutala behandlingen. Jag kallar den behandlingen tortyr.

Att istället ta dun från döda fåglar är dock inget bättre alternativ. Fåglar som utnyttjas för produktion kan utsättas för smärtsamma ingrepp innan de slaktas. Tvångsmatning till exempel. Flera gånger per dag körs en pump ned i halsen och trycker in upp till ett halvt kilo foder på bara några sekunder. Fåglarna tvångsmatas med så stora mängder mat att deras lever sväller till upp mot tio gånger sin normala storlek. Fåglar som utnyttjas i produktion och lever i en stressande miljö, i trängsel och under ohygieniska förhållanden har inte möjlighet att tillfredsställa sina biologiska behov, som att söka föda eller ha tillgång till öppet vatten att simma och bada i. Förhållandena de lever under leder bland annat till benproblem, fjäderplockning, kannibalism och sjukdomar. Det här är aspekter som sällan nämns när certifikat för etisk dun tas fram.

Det finns alternativ. Qualofill, Fiberfill, Polarguard och Thinsulate heter några av de syntetmaterial som kan användas istället för dun. Syntetmaterial förlorar inte, till skillnad från dun, sin isolerande egenskap när det tvättas eller blir blött. Genom syntet undviker en också allergirisken som är stor vid användandet av dun och fjäderprodukter. Använd din konsumentmakt och visa att du är en empatisk individ.

Om du vill se hur det går till när djur plockas, och det tycker jag att du ska göra om du tänker köpa dig en dunjacka, så kan du kolla in den här granskningen gjord av Kalla Fakta för tio år sedan. Tyvärr är den fortfarande aktuell. Du till varje pris.

Källa: https://www.djurensratt.se/djurvanlig-konsumtion/dun-fjadrar

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s