Vecka 40

Du kan dö av ett brustet hjärta. Fast det kanske alla redan vet. Takotsubo är ett akut tillstånd där hjärtmuskulaturen tillfälligt slutar att fungera i vissa delar av hjärtat. Av de trettiotusen hjärtinfarkter som svenskar drabbas av varje år beräknas mellan tre- och sexhundra av dem egentligen vara ett brustet hjärta. Livet är svårt i perioder. Det är inte lätt att gå oberörd när livet temporärt rasar. Människan kan inte ständigt vara stark, den som ständigt är stark är nog avstängd. Samhället kan vara stressigt, förrädiskt, svekfullt och osolidariskt. Ibland faller människan. 

På Sveriges största sjukhus diagnostiseras cirka en patient i veckan med diagnosen takotsubo. Åttio procent av de som drabbas är kvinnor mellan sextio och åttio år. Forskarna säger att ett brustet hjärta oftast läker av sig självt till slut om den drabbade får vila men ibland kan medicin vara livsavgörande i det akuta tillståndet. Det finns inget bra svar på varför många människor inte har hört talas om den här diagnosen eller varför syndromet har gått välutbildade läkare förbi. Det dåliga svaret är att det är mannens kropp som är norm i utbildning och forskning. 

Du vet nog redan att en uppslitande separation eller ett plötsligt dödsfall ofta tar hårdare på kroppen än en influensa. Du har säkert sett det själv. Någon runt dig har säkert fallit. Kanske var det du.

Kom ihåg att sträck ut din hand till den som faller. Ingen människa ska behöva vara ensam i sin sorg. Människan har ända sedan tidernas gryning samlats i grupper. Vi är ett flockdjur som inte verkar klara oss utan varandra. Håll ihop din flock.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s