Nora eller Brinn Oslo Brinn och endometrios

Har läst den här boken av Johanna Frid, Nora eller Brinn Oslo Brinn. Började lite segt tyckte jag, kändes som att den hade tilltalat mig mer om jag var runt tjugo och hade mindre koll på mig själv. Igenkänningsfaktorn var låg. Men boken artade sig ju längre jag läste.

Det stora ämnet som boken handlar om är svartsjuka och hur den kan driva en till tveksamma och självdestruktiva handlingar. I börja av boken får Johanna av en slump reda på att hennes pojkvän ska träffa sitt ex Nora och svartsjukan tar ett grepp om Johanna som hon sedan har svårt att ta sig loss från. Johanna bygger upp en bild av Nora genom att scrolla hennes Instagram och känner sig ständigt underlägsen den skönhet och status som Nora verkar besitta.

Det mest intressanta tyckte jag var att läsa om Johannas endometrios. Förutom den själsliga värken så lider hon nämligen även av smärta från cystor på äggstockarna. Endometrios innebär att livmoderslemhinnan växer utanför livmodern. Jag visste inte att ungefär var tionde person som har mens har den sjukdomen. Det verkar allt annat än trevligt.

Ett vanligt symtom är att ha väldigt ont vid mens. Men det kan till exempel även smärta långt in i slidan och i magen vid samlag, det kan göra ont att kissa eller bajsa, du kan känna dig allmänt sjuk, trött, illamående eller ha feber, mensen kan vara längre och rikligare och det kan vara svårt att bli gravid. Den här delen av boken var upplysande och intressant.

Jag blev inte tagen med storm av den här boken men tycker ändå att den är läsvärd. Är du väldigt svartsjuk själv kan nog den här boken vara skön att läsa. Jag gillade ilskan och raseriet som gick som en röd tråd genom boken.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s