Vegansk Äpplepaj

Jag brukar göra den här äppelpajen om jag får äpplen av någon snäll person med äppleträd. I år hade jag sådan tur att mitt eget träd bar mycket frukt. Eller mitt och mitt. Träd är väl sina egna.

Det här receptet är lite speciell då det inte är något smulpajstäcke över utan ett mer kompakt lager som inte är särskilt sött. Jag gör en hel sats i en stor ugnsform och vi äter den som mellanmål eftersom den är ganska matig. Det går också utmärkt att skära sig små bitar till frukost och äta den kall rakt av direkt från kylen. Då brukar jag skippa vanlijsåsen.

Ingredienser till en mellanstor ugnsform:

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1,25 dl hackad mandel
  • 5 tsk bakpulver
  • 3 dl växtbaserad mjölk
  • Agavesirap efter smak (jag brukar ta cirka 3 msk)
  • 7,5 msk rapsolja
  • 8-12 äpplen (så att det fyller upp botten i några lager)
  • Saft av en citron (går bra utan också)
  • Saft av en apelsin (går bra utan också)

Så här gör du:

Blanda torra ingredienser och rör sedan ner vätskan. Smörj en ugnsform. Skala och skiva äpplena. Lägg äppelskivorna i botten och lägg över smeten. Sätt in i ugn på 200 grader i cirka 30 minuter eller tills pajen har fått lite färg. Servera gärna med vaniljsås och bär.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s