Modet att köra, Manal Al-Sharif

Manal al-Sharif blev omtalad över hela världen när hon postade en video på Youtube där hon körde bil i Saudiarabien. Hon var väl medveten om vilka risker hon tog när hon gjorde det. Kvinnor i Saudiarabien fängslades om de körde bil tills för bara drygt ett år sedan. Bilkörningskampanjen har hjälpt till att lyfta fram kvinnors situation i Saudiarabien, där kvinnors vardag är omgärdad av hårda regler. Varje vuxen kvinna i landet måste till exempel ha en manlig förmyndare, oftast en make eller släkting. Kvinnor måste ha förmyndarens tillstånd för att bland annat studera, arbeta och resa.

”Den tredje historien handlar om ett telefonsamtal jag fick från en väninna. Hon hade varit gift i arton år och hade två döttrar när hennes man förkunnade att han tänkte skilja sig för att gifta sig med en annan kvinna. Han tog flickorna, vilket han har rätt till enligt saudiska lag, och alla ägodelar från deras hus och flyttade till en annan stad. Själv fick hon ta hand om de lån han hade tagit ut i hennes namn helt utan hennes vetskap. Vid trettiosex års ålder skulle hon bli tvungen att återigen ha sin far – en dogmissbrukare som hon varken sett eller pratat med på tretton år – som förmyndare. Nu måste hon ha hans tillstånd för att resa, för att arbeta, för att öppna ett bankkonto eller skaffa en bostad, för nästa allting.”

Modet att köra är en viktig bok om en saudisk kvinnas protest. Läsaren får en inblick i hur det är att leva under diktaturens religösa lagar. I boken skildrar Manal al-Sharif sin uppväxt i ett arbetarkvarter i Mecka, sin mammas kamp för att ge sina barn en utbildning och de extrema regler som tidigt begränsar flickors liv. Boken är en drabbande berättelse om en kvinnas kamp för frihet och en unik skildring inifrån ett av världens mest slutna samhällen. Jag sträckläste boken och rekommenderar alla att läsa den.

”Eller ta till exempel den här historien från ett Starbucks i Riyadh. I början av 2016 satte de upp en skylt på dörren, på arabiska och engelska: ”Vänligen inga damer i butiken, skicka bara in chauffören för att beställa tack.” Starbucks officiella svar var att även om företaget ”välkomnar alla kunder, inklusive kvinnor och familjer” så hade just det här kaféet ”byggts utan könsavdelningsvägg”, vilket innebar att det endast kunde besökas av män. Starbucks tillade att man arbetade för att få tillstånd från de lokala myndigheterna att bygga en permanent avdelningsvägg mellan könen. Som en amerikansk programledare på radio påpekade är det ungefär som 1960 i Greensboro, South Carolina, när Woolworth´s sa att de välkomnade alla kunder, men att svarta inte fick sitta vid disken på grund av traditionerna. ”

Det är människor som Manal al-Sharif som förändrar den här världen. Modet att köra är ett hett boktips för höstkvällarna som stundar.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s