Qigong

Jag testade Qigong igen i vintras och känner ett sug efter mer. Tycker att den här kinesiska konstformen som kombinerar fysisk träning, meditation och alternativ läkning är spännande. För många år sedan arbetade jag på samma Spa-anläggning som en Qigong-mästare. Jag kan fortfarande känna den balanserade energin som han utstrålade. Det var en blandning av inre styrka, utåtriktad kärlek och balans. Jag minns att det var väldigt skönt att vara nära honom.

Qigong har utvecklats från kampsport, traditionell kinesisk medicin och antika filosofier. I Kina och många andra asiatiska länder lär sig många människor Qigong för att kultivera sig och få en balans i sin fysik samt i sin spiritualitet. Qigong är en träningsform där sinnet och kroppen kombineras för att få ett lugnt sinnestillstånd, fysisk balans och för att komma i kontakt med högre spirituella världar.

De flesta som lär sig Qigong i västvärlden gör det främst för fysiska syften. De främsta anledningarna brukar vara för att förbättra kroppens rörelser, få bättre balans, stärka olika kroppsdelar och få en flytande, lätt och smidig rörelse oavsett ålder, kön eller livsstil. Det är toppen. Men. Jag tror att många skulle må bättre av att även fokusera på spiritualitet och effekterna på sinnet och läkning. Att få ett lugnt sinnestillstånd är ju nyckeln till så mycket.

Det fyra väsentliga kategorierna i Qigong är dynamisk träning, statisk träning, meditativ träning och träning med användning av externa medel.

Dynamisk träning hanterar flytande rörelser. När du lär dig Qigong utövar du koreograferade rörelser som är sammanställda med koordinerad andning och ens medvetenhet  av den direkta omgivningen och den fysiska världen i stort. Fokuset eller målet med den dynamiska tärningen är att träna sig själv till att ha  graciösa, rytmiska och flytande rörelser.

Statiska träning är att du håller en viss position under en särskild tidslängd. Fokuset eller målet med statisk träning är att få balans. Dynamisk träning ger och stärker också balans i kroppen, men den gör detta i rörelse medan statisk träning gör det med en statisk, stillastående eller fixerad position.

Meditativ träning utforskar medveten andning, mantra, visualisering och filosofiska koncept.  Fokuset eller målet med meditativ träning när du lär sig Qigong är självupplysning. Det förenar sinnet, kroppen och de fysiska samt de spirituella världarna för att koppla samman de kosmiska energierna i universum.

Qigong med användning av externa medel används oftast när en hanterar de helande eller medicinska aspekterna av Qigong. Bland de externa medlen bör växtberedning, massage och fysiska manipulationer framhävas.

Källa: https://mindly.se

Qigong består av mental koncentration, enkla rörelser och andning för att förbättra cirkulationen av energi i kroppen. Metoden utvecklades i Kina med syfte att förebygga samt behandla sjukdom. Det finns över tvåtusen olika stilar av qigong. Taoistisk qigong och buddhistisk qigong är bland de största stilarna.

Det går idag att få qigong som fysisk aktivitet på recept på vårdcentraler med syfte att behandla eller förebygga sjukdomar. Välkända icke-farmakologiska behandlingsformer vid stress är diverse avslappnings- och avspänningstekniker samt fysisk träning. Qigong är en kombination av båda dessa och kan ha stor effekt vid besvär som grundar sig i stress. Kanske värt att prova?!

Qigongakademien i Stockholm ger en grundutbildning under fyra dagar där alla är välkomna. Tycker den låter spännande. https://qigongakademien.nu

Vill du testa om det här är något för dig kan du börja med den här:

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s