Blå – Maja Lunde

Läste den här dystopiska romanen som precis som Maja Lundes ”Binas historia” utspelar sig under flera tidplan. År 2017 seglar Signe som snart är sjuttio år ensam ut på havet, bort från sin barndomsbygd i Norge, för att konfronterad mannen som hon en gång älskade. Mannen som nu säljer isbitar från glaciären där de växte upp, för att de ska serveras i drinkar i avlägsna ökenländer till de som har råd att betala för den extravaganta lyxen. Signe har lagt hela sitt liv på att arbeta mot exploatering av jordens resurser och ilskan driver den åldrade miljökämpen över Nordsjön, Engelska kanalen och Biscayabukten till kanalerna som ska ta henne ända fram.

Berättelsen om Signe varvas med berättelsen om David, en klimatflykting som år 2041 flyr med sin dotter genom ett Sydeuropa som är drabbat av stigande temperaturer, torka och vattenbrist. Han har tappat bort sin fru och son och väntar i desperation på att de ska komma till flyktinglägret. I Europa står Nord mot Syd, öknarna breder ut sig och situationen i lägren blir allt mer ohållbar. Men allt förändras den dag då de upptäcker en segelbåt i en övergiven trädgård långt inne i landet.

Jag tyckte väldigt mycket om den här romanen som handlar om livsöden påverkade av klimatförändringar. Blå är den andra delen i en planerad kvintett om klimatkrisen. Lästips delux. Har du inte läst Binas historia rekommenderar jag dig att läsa även den.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s