Tips på hur du kan bidra till en hållbar utveckling

Det är ju positivt att ledare från hela världen har skrivit under FN:s Globala mål för hållbar utveckling. Extrem fattigdom ska avskaffas, ojämlikheten ska minska, fred och rättvisa ska främjas och klimatkrisen måste lösas. Det låter lovande. Men om det ska lyckas är det inte bara politiker och företag som måste anstränga sig. Det gäller även att du och jag drar våra strån till stacken. Här är några tips på vad du kan göra för att bidra till en hållbar utveckling. Varje insats är viktig. Du har säkert hört de flesta tipsen innan men de tål att upprepas för att nötas in.

Ge kläderna ett längre liv. Köp second hand, lämna kläder du tröttnat på till second hand eller byt med en kompis. Låna eller hyr kläder du inte använder så ofta. Använd kläderna länge, du måste inte ha nya varje månad. Tänk innan du spontanhandlar.

Köp plagg som är märkta med GOTS eller Fairtrade. Global Organic Textile Standard (GOTS) är en internationell märkning för kläder och textil som omfattar både sociala och miljömässiga krav. Fairtrade är en oberoende certifiering med uttalat mål att motverka fattigdom och stärka människors inflytande och handlingskraft med syfte att skapa förändring och utveckling.

Cykla, promenera eller åk kollektivt. Dra ned på bilåkandet. Vi behöver knappas mer koldioxid i atmosfären. Men högst troligt är att du behöver mer motion.

Undvik flygresor och välj gärna andra sätt att resa på så ofta det går. Ja, vi har hört det förut. Men nu behöver vi agera också.

Underskatta inte konsumenttrycket. Visa de med makt att förändra, att du tycker att hållbarhet är viktigt. Dela, gilla, mejla, ring, ställ frågor, var jobbig.

Skippa en massa onödiga prylar. Tänk efter om du verkligen behöver det du funderar på att köpa. Förmodligen har du redan det mesta som du behöver. Låna av någon du känner om du behöver en pryl som du ändå inte kommer att använda så ofta.

Återanvänd, reparera och slutligen återvinn. Använd igen och laga saker som är sönder. Lämna trasiga saker på en återvinningscentral istället för att slänga det i soporna. Materialet den trasiga saken är gjort av är fortfarande värdefullt.

Nagellack, målarfärg, energilampor och elektronik som ska slängas ska till återvinningscentral. Ingen annanstans.

Släng för fan inte skräp i naturen eller i haven. Den som fortfarande gör det är en idiot och det vill du inte vara.

Var återhållsam med plast. Återanvänd plastpåsar. Mikroplaster hamnar lätt i vattendrag. Tvätta därför kläder av syntetmaterial sällan och släng ludd från tvättmaskinen och torktumlaren i soporna och inte i toaletten.

Ät mer vegetarisk och veganskt. Det är det enklaste du kan göra för att äta klimatsmart och hälsosamt. Och ja, du orkar googla upp nya recept och anstränga dig lite.

Köp inte produkter som innehåller palmolja. Produktonen innebär oftast att regnskog huggs ner och palmolja misstänks dessutom vara cancer-framkallande.

Källa: http://www.sverigeskonsumenter.se/Global/Projekt/Det%20goda%20livet/Hållbarhetsmålen-A3_webb.pdf

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s