Yin och Yang

Det är bra att förstå vikten av balans i livet och i universum. Vi befinner oss ständigt i ett samspel mellan himmel och jord. Yin & Yang är universums urkrafter och motpoler som orsakar friktion. Det är en kosmologisk term av en urgammal kinesisk tradition som visar balans mellan två krafter. Krafterna är varandras motsatser men kan inte existera utan varandra. Enligt det kinesiska synsättet är allt i rörelse, alla processer är cykliska och allt har en motpol. Den svarta och vita ytan är som två vågor som flyter ut i varandra. Där den ena slutar tar den andra vid och det här omloppet är oändligt. Prickarna symboliserar att det inom yin finns en liten del av yang och att det inom yang finns en liten del av yin. Enligt yin och yangs filosofi finns ingenting som är fel och ingenting som är rätt. Allting handlar i stället om balans, omvandling och beroende trots olikheter.

Yin och Yang är metaforer och betyder inget i sig själva, utan är endast ett sätt att beskriva den natur som fenomenet eller objektet för stunden besitter. Balansen behövs för att naturen ska kunna existera och frodas. 

Yin är den svarta delen och symboliserar den kvinnliga, passiva urkraften. Yin associeras bland annat med jorden, månen, kyla, tyngd, stillhet, mörker och insidan.

Yang är den vita delen och symboliserar den manliga, aktiva urkraften. Yang associeras bland annat med himlen, solen, värme, lätthet, ljus och utsidan.

Både män och kvinnor behövs lika mycket. Inget kön är viktigare än det andra. Yin och Yang berikar varandra, kan inte leva utan varandra och för att den ena ska existera måste dess motsats finnas. Båda energierna behövs i universum och i dig. Utmaningen är att hitta balansen.

Yin och yang är en traditionell modell som spelar en central och mycket betydande del inom den kinesiska medicinen. Här kan du läsa mer om du är intresserad av vad obalanser dvs. överskott/underskott av yin eller yang kan ge för symtom:

http://www.traditionellkinesiskmedicin.se Klicka gå ”Grunderna” och sedan ”Yin och Yang”.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s