Vecka 30

Du tar den säkert för givet. Din andning. Att den fungerar som den ska utan att du behöver bry dig. Att andningsorganen och strukturen kring luftvägarna med bröstkorg och andningsmuskulatur gör jobbet medan du gör annat. Att den gasblandning som kallas luft alltid finns tillgänglig i jordens atmosfär och att det bara är för dig att luta dig tillbaka och ta det du behöver. Andas in. Och ut. 

Att kunna andas är en förutsättning för att leva. Varje år andas du in ungefär fyra miljoner liter luft. Andningen är en komplex procedur. Det är väldigt många saker som som ska fungera. Det finns en rad sjukdomar som kan orsaka andningsbesvär och kroppen kan då till exempel ha svårt att få tillräckligt med syre eller bli av med koldioxid. Det är inte särskilt svårt att tänka sig att den som inte kan andas fritt och obesvärat kan få kvävningskänslor, känna otrygghet, rädsla, panik och ångest. Tänk dig själv att under lång tid känna att du inte får tillräckligt med luft. Tänk dig att parera alla de känslor och tankar som skulle komma då. Pausa här och tänk. 

Jag har sett en hel del skit genom åren. Det har gjort mig ödmjukt inställd till livet och tacksam för att jag får vakna upp frisk så många dagar. Min diafragma och intercostalmuskulatur kontraherar med utmärkt regelbundenhet. Mina lungor och lungsäck utvidgas och skapar ett perfekt undertryck i förhållande till atmosfärtrycket. Undertrycket genererar ett sug av luft in till mina lungor så att alveolerna spontant kan fyllas med luft. Därefter slappnar diafragman och de andra andningsmusklerna av och lungan dras ihop. Trycket ökar i alveolen och luft flödar mot min munhåla och tillbaka ut i troposfären. Ändå sjukt att den här apparaten, som heter kropp, fungerar utan att behöva laddas med annat än sömn, mat och motion. Alla vi som är friska och andas obehindrat utan apparater bör vara väldigt tacksamma för det. Varje dag kan du luta dig tillbaka och låta kroppen göra sitt. Det kallar jag lyx. Att andas utan problem. In. Och ut. 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s