Väggen, Marlen Haushofer

Måste tipsa om den här fantastiska boken om någon har missat den. Väggen av Marlene Haushofer. Boken handlar om en kvinna som ska tillbringa några dagar i en stuga i bergen i Alperna med sin kusin och hennes man. Strax efter att de kommit fram åker paret till närmaste by och kvinnan stannar ensam kvar i stugan. Dagen går men paret kommer inte tillbaka. När kvinnan vaknar dagen efter är hon fortfarande ensam i stugan. Hon går ut för att leta efter de andra men efter en kort vandring går hon rakt in i en genomskinlig vägg. På andra sidan är allt dött. Alla djur, människor och varelser har stelnat. Kvinnan förstår snart att en katastrof har drabbat världen och att hon är den enda överlevande. Eller är det tvärtom?

Kvinnan utvecklar en närhet till naturen och en tillit till och omsorg om de få djur som finns vid stugan. Jag tyckte mycket om att skillnaden mellan människa och djur suddades ut i den här extrema tillvaron där de ömsesidigt är beroende av varandra för att klara sig. En dag i taget.

Om du orkar med ett långsamt tempo (det gör du) så är det här är en fantastisk bok. Det är en fascinerande historia som väcker många tankar. Jag är ingen person som gärna läser en bok två gånger. Men det är faktiskt dags för mig att läsa den här igen. Läs den du också i hängmattan i sommar.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s