Intervallträning 30-30-30

Blir du avskräckt bara du hör ordet intervallträning? Då är du inte ensam. Många blir avskräckta för att de genast kopplar ihop ordet med blodsmak i munnen och spykänslor. Men lugn, det finns många olika typer av intervaller och alla behöver inte ta dig till din yttersta gräns. Här är ett pass som är bra att testa för dig som inte är så van men ändå nyfiken.

Du kan antingen använda en klocka med tidtagning eller så använder du tidtagaruret i din telefon. Knyt skorna och kör.

Jogga först i lugnt tempo i fem till tio minuter som uppvärmning. Starta sedan klockan och jogga i bekvämt tempo i 30 sekunder. Öka sedan tempot och håll ett så högt tempo som du kan hålla i 30 sekunder utan att tappa fart. Sakta sedan ner och gå i 30 sekunder. Börja sedan om och jogga igen. Intervallserien är alltså 90 sekunder, 30 sekunder jogging – 30 sekunder tempo – 30 sekunder gång. Kör sedan 15-20 intervallserier.

Med intervallträning utmanar du dina lungor, ditt hjärta och dina muskler på ett mer effektivt sätt än om du alltid kör samma pass. Den här sortens träning är som styrketräning för ditt hjärta och gör dig både snabbare och starkare. Dessutom ger det effekt nästan direkt. Om du har barn så ta med dem ut på några serier. Variationen i fart brukar vara en succé. Glöm inte att känna efter hur kroppen mår en stund efter träningen. Lär dina eventuella barn att observera den känslan.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s