Bra nyheter

Den 27 juni lanserar Max en ny vegansk Lyxshake och passar samtidigt på att göra sina vanliga milkshakes veganska. Tidigare under våren har Max också lanserat flera andra vegetariska och veganska nyheter på sin meny, bland annat Delifresh Plant Beef.

Den nya finska regeringen som leds av socialdemokraten Antti Rinne kommer att ha en majoritet kvinnliga ministrar. 11 av de 19 ministerposterna kommer att innehas av kvinnor. Sedan riksdagsvalet för några månader sedan är 92 av 200 ledamöter kvinnor. Det är den högsta siffran någonsin. Det går framåt.

19 juli smäller det! Som jag har väntat. Säsong 3 av La Casa De Papel. Jag är så laddad!

Mer än var tionde person och var tredje ung person i Sverige har någon gång utsatts för näthat. Det kan upplevas både jobbigt och tidskrävande att anmäla till polisen. Nu har Make Equal tillsammans med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tagit fram Näthatshjälpen.

På Näthatshjälpen hittar du snabbt information eller tips om du eller någon du känner har blivit utsatt för näthat. Här finns även en funktion som guidar dig steg för steg och hjälper dig att skapa och skicka in din anmälan. Det tar ungefär 15-30 min beroende på hur omfattande din anmälan är och din anmälan skickas raka vägen till polisens registratorer. Ju fler som anmäler desto rättvisare bild av omfattningen av hot och hat på nätet får polisen. Vilket i sin tur – förhoppningsvis – leder till att synen på brott på internet tas på större allvar.

https://nathatshjalpen.se

Alkoholfria alternativ blir allt populärare, både i mataffären och hos Systembolaget, och nu öppnar matsajten Mat.se Alternativbolaget där de samlat sina alkoholfria viner, öler och cidrar.

Konsumtionen av alkohol är på den lägsta nivån sedan monitormätningarna började göras i Sverige 2001. Den minskade med ungefär två procent från 2017 till 2018. Ändå konsumerar en genomsnittlig svensk motsvarande 342 starköl eller 91 flaskor vin eller  32 flaskor sprit per år. Det motsvarar drygt 6,5 öl i veckan eller 1,75 flaskor vin i veckan. Jag är ingen bra person med alkohol i blodet så jag är glad över de alkoholfria alternativen.

https://www.mat.se/search.html?shop=Alternativbolaget

Källa: https://www.omsystembolaget.se/kropp-halsa/livsstil/sa-dricker-vi-i-sverige/

Nästan tjugotusen kvinnor i Japan har skrivit på det virala uppropet #KuToo, en protest mot krav på högklackade skor i arbetslivet. Skådespelaren och skribenten Yumi Ishikawa är initiativtagare till uppropet efter att ha tvingats bära högklackat av sin arbetsgivare. ”Det är svårt att röra sig, du kan inte springa och dina fötter gör ont. Allt på grund av seder”, skrev hon på Twitter och möttes av ett överväldigande stöd. Underskrifterna har lämnats över till Japans hälsodepartement som nu ska titta på frågan. Att det ens ska behövas ett upprop. Den här sjuka världen alltså!

 Svenska livsmedelsjättar märker en kraftigt ökad efterfrågan på alternativ till kött. Till exempel så ökade Coops försäljning av vegetariska alternativ med 20 procent förra året. Så himla bra! Jag vill även passa på att tipsa om alla veganska ostsubstitut som kommit i kyldisken det senaste. Hyvelbar, ost som funkar fint att smälta, fetaost- och mozzarella-liknande varianter, en sort att lägga på grillen och så vidare. Tummen upp för det!

Jag gjorde ett specialarbete för över femton år sedan om klädindustrin och hur kass den är för miljön. Det här är ingen nyhet egentligen men att media nu äntligen rapporterar fakta, som tagits fram av FN:s handelsorgan Unctad, om att klädindustrin släpper ut mera växthusgaser än flyget och sjöfarten ihop är väldigt bra. Nu kanske fler människor kan få upp ögonen för det här problem.

Medelsvensken köper 13 kilo kläder per år och slänger 8 kilo per år. Det bästa du kan göra för att klimatet är att handla second hand och att handla färre kläder som du istället använder fler gånger. Ganska enkelt egentligen.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s